Brussel·les proposarà el tractament en fred per a les importacions de cítrics

La iniciativa respon a una petició del govern d'Espanya i de la Generalitat, a més de ser una llarga aspiració del sector citrícola nacional

Taronges afectades per la taca negra dels cítrics (Phyllosticta citricarpa McAlpine)
Taronges afectades per la taca negra dels cítrics ('Phyllosticta citricarpa McAlpine') / À Punt NTC

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha informat aquest divendres que la Comissió Europea (CE) ha proposat als estats membres una modificació de la normativa per a imposar el tractament en fred als cítrics importats de tercers països.

En un comunicat, fonts del Ministeri han valorat aquesta iniciativa de la CE, que respon a una petició del Govern d'Espanya i de la Generalitat, a més de ser una llarga aspiració del sector citrícola nacional.

Han detallat que la CE ha presentat dues propostes de modificació de la normativa de protecció sanitària i s'abordaran, per primera vegada, la setmana vinent en el Comité Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos.

Una es refereix a l'arna del taronger (Thaumatotibia leucotreta Merryck) i introdueix l'obligatorietat del tractament en fred per a les importacions de tercers països de zones en les quals siga present la plaga. L'altra, a la taca negra dels cítrics (Phyllosticta citricarpa McAlpine).

A partir de l'entrada en vigor de la modificació, la normativa relativa a l'arna del taronger tindrà caràcter horitzontal per a tots els països exportadors de cítrics a la Unió Europea (UE).

En el cas de presència de la plaga en la zona d'origen de l'enviament, el tractament en fred serà una part obligatòria del sistema de maneig per a les taronges. Així mateix, s'inclouen els elements necessaris per a la correcta aplicació i control, reforçant-se els controls actuals, han explicat.

Respecte a la taca negra, la proposta de la Comissió eleva els requisits sanitaris i de traçabilitat, així com els controls pels països d'origen, de manera que es reforça el sistema de garanties exigides, segons el MAPA.

A causa de les intercepcions produïdes en les importacions dels cítrics durant la campanya de 2021, s'inclou Zimbàbue en la llista de països afectats per aquestes mesures, en els quals ja estaven l'Argentina, el Brasil, l'Uruguai i Sud-àfrica, d'acord amb les dades del Departament.

També et pot interessar

stats