Alerta en el sector citrícola per la detecció a Israel d'un insecte associat a la malaltia més greu dels cítrics

La citricultura europea adverteix de "les milionàries pèrdues" que ocasionaria en cas d'arribar al continent

Alerta en el sector citrícola per la detecció a Israel d'un insecte associat a la malaltia més greu dels cítrics / À Punt NTC

La interprofessional Intercitrus i l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) han alertat aquest dijous de la detecció a Israel de l'insecte Diaphorina, vector del bacteri més agressiu associat a la malaltia més greu dels cítrics.

El vector de l'HLB, denominat Diaphorina citri, que se suma a la ràpida expansió de l'altre vector Trioza erytreae, ha disparat les alarmes en la citricultura europea per "les milionàries pèrdues" que ocasionaria en cas d'implantar-s'hi la malaltia, han assegurat.

El focus inicial de Diaphorina citri està molt prop de Netanya, una ciutat gran al nord de Tel-Aviv, on hi ha moltes plantacions de tarongers i mandariners, i els investigadors del projecte Pre-HLB -del qual AVA és membre- Marcelo Miranda (Fundecitrus, el Brasil), Alberto Fereres (ICA-CSIC), Ofir Bahar (Volcani, Israel) i Leandro Peña (IBMCP-CSIC) estan col·laborant amb les autoritats fitosanitàries del país.

Segons els investigadors, el focus inicial es va localitzar el juliol de 2021, però es va controlar al novembre amb tractaments insecticides i l'arribada de l'hivern ha contribuït a reduir la població d'insectes. Ara temen que torne a multiplicar-se al començament de la primavera.

Asseguren que en cap dels insectes es va trobar presència de bacteri associat a l'HLB, això no obstant, s'ha d'estar alerta per les característiques de l'insecte, capaç de volar un quilòmetre a la setmana i per la presència d'adults en la primera detecció.

El president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, assegura que el vector detectat al Mediterrani s'adapta millor al clima, pot viure en un rang de temperatures major, és més difícil de detectar i transmet el bacteri més letal (l'espècie asiàtica) causant de l'HLB.

Intercitrus ha assegurat que la detecció del vector a Israel obliga la Unió Europea a fer un gir en la seua política fitosanitària, i reclama mesures més garantistes, com el tractament en fred.

També et pot interessar

stats