Els brots de coronavirus cauen un 78% en un mes a la Comunitat Valenciana

Des del 12 de març la Conselleria de Sanitat ha comptabilitzat 175 brots, enfront dels quasi 800 registrats entre l'11 de febrer i l'11 de març

VÍDEO | L’augment exponencial dels positius en Covid-19 col·lapsa el sistema de rastreig dels contactes
Una sanitària trau mostres per a una PCR / À Punt NTC

Fa pràcticament un mes que la Comunitat Valenciana està en un escenari de risc baix per transmissió de coronavirus. Una situació epidemiològica molt favorable, en comparació amb la majoria de comunitats autònomes, en què la xifra de brots detectats pels serveis de rastreig ha caigut un 78% respecte del mes anterior, segons ha informat la Conselleria de Sanitat Universal aquest dimarts. I el mateix ha ocorregut amb els contagis associats a aquests focus, que han baixat vora un 70%.

Les dades facilitades pel departament que lidera Ana Barceló comptabilitzen 798 brots entre l'11 de febrer i l'11 de març. Per eixes dates, a mitjan febrer, ja s'havia superat el pic de la tercera onada, però el virus estava encara present amb molta força i la incidència acumulada seguia sent molt elevada, prop del miler de casos per cada 100.000 habitants, fet que situava el territori en risc extrem per propagació de Covid-19. En les setmanes posteriors, per contra, el nombre de brots experimenta una gran baixada: entre el 12 de març i el 12 d'abril se'n registraren 175, uns 600 menys. 

Pel que fa als positius, en el primer període analitzat se'n detectaren 2.968, mentre que en el posterior el nombre baixa a 887. Aquesta reducció, destaca Sanitat, ha sigut semblant tant en l'àmbit laboral com en el social (-75% i -74%, respectivament). Però la baixada més acusada es dona en l'àmbit educatiu (-93%). De fet, abans de les vacances de Setmana Santa, la incidència de la Covid-19 en escoles i instituts se situava en nivells mínims que no es veien des de l'inici del curs

Respecte de l'origen dels brots, les dades aportades per la Conselleria confirmen el que fa un any que és molt visible: les reunions socials amb familiars i amics són el principal focus de contagi. Només entre l'11 de febrer i l'11 de març els sistemes de Salut Púlica van detectar 511 brots d'origen social, mentre que els d'origen educatiu i laboral se situaven en 175 i 11, respectivament. 

Quant a la distribució territorial dels brots, no s'aprecien grans diferències entre les províncies de València i Castelló. Les dues han registrat una baixada del 75% i 69% en l'últim mes, mentre que a la d'Alacant és on més forta ha sigut la caiguda, del 87%.

Sanitat relaciona la millora d'aquests indicadors amb l'avanç del procés de vacunació i les mesures restrictives contra la pandèmia que s'han adoptat a la Comunitat Valenciana. La consellera Ana Barceló veu en aquestes xifres "un motiu d'esperança" però, tot i això, alerta que encara “no es pot abaixar la guàrdia”.

La flexibilització de les mesures que ha entrat en vigor aquest dilluns i que afecta les reunions socials, la restauració, les activitats esportives i les visites a les residències de majors immunitzades, destaca la Conselleria, “són fruit de l'esforç, la responsabilitat i el sacrifici de tota la ciutadania, i del treball admirable dels professionals de la Sanitat". "Hem de continuar remant tots en la mateixa direcció per a mantindre'ns en aquesta senda d'estabilitat", demana Barceló.

Amb 36 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, la Comunitat Valenciana continua tenint la incidència més baixa de tot l'Estat. Els repunts que s'estan donant de manera generalitzada a tot Espanya s'estan traslladant, per ara, de manera poc significativa al territori valencià, segons confirmen diversos experts. Queda encara per analitzar, tot i això, quin serà l'efecte dels ponts festius de Setmana Santa i de Pasqua en la incidència del virus, que començarà a manifestar-se en els pròxims dies.

També et pot interessar

stats