Les aules confinades per Covid-19 cauen un 52% i marquen un nou mínim a les portes de la Setmana Santa

Repunten els col·legis amb algun cas de coronavirus a la província de València mentre que a la de Castelló no hi ha cap centre afectat per primera vegada des que va començar la pandèmia. 

Una classe buida d'un col·legi de València
Una classe buida d'un col·legi de València / Ajuntament de València

Quan queden només tres dies perquè acabe el segon trimestre i comencen les vacances de Pasqua, l'impacte del coronavirus en els col·legis valencians torna a marcar un nou mínim des que va començar el curs escolar. Les xifres publicades per la Conselleria d'Educació aquest dilluns, corresponents a la setmana del 22 al 26 de març (la número 26 del curs), consoliden la tendència a la baixa encetada a mitjan febrer, després del pic de contagis de la tercera onada. El nombre de centres amb alguna classe confinada per positius de Covid-19 baixa de la barrera de l'1%, el registre assolit ara fa set dies, i se situa en el 0,9%. Equivalen a 16, la xifra més escassa des de la primera setmana, quan va ser del 0,6% (12). Així, 1.829 de les 1.845 escoles i instituts que hi ha a la Comunitat Valenciana han acabat la setmana passada sense cap incidència. 

L'acumulat de grups confinats també s'ha reduït considerablement respecte a la setmana anterior, un 52%, segons ressalta Educació. La setmana passada va acabar amb 16 classes en quarantena preventiva, el que sí que suposa un nou rècord en el que portem de curs 2020/2021. La primera setmana, quan es va registrar el nombre mínim de col·legis afectats per la pandèmia (12), hi havia 32 aules confinades. Aquest balanç, puntualitza el departament liderat per Vicent Marzà, s'extrau del que resulta d’afegir el nombre de nous grups confinats durant la quarta setmana de març (14) a l'acumulat dels que encara continuen en aquesta situació, després de restar-ne els que ja s'han desconfinat (31) durant eixe mateix període. 

El nombre de contagis detectats entre l'alumnat també encadena diverses setmanes en descens. Dels 818.644 estudiants d'infantil, primària, secundària, batxillerat i formació professional, hi ha un 0,03% de positius actius, el que suposa 208 alumnes. Amb l'aplicació dels protocols i les mesures de seguretat, s'ha establit l'aïllament preventiu, per haver sigut contacte estret amb casos positius, d'un 0,1% de l'alumnat. I pel que fa al professorat, entre els 78.434 docents del sistema educatiu valencià s'ha registrat un 0,05% de positius actius, el que representa 36 mestres. A més, amb l'aplicació de les mesures estrictes de prevenció i protecció de contactes estrets amb positius actius, s'ha determinat l'aïllament preventiu d'un 0,1% del cos docent. 

Sense coronavirus en els col·legis de les comarques del nord

Les dades de la Generalitat constaten una baixada generalitzada de classes confinades a Castelló i Alacant, mentre que es produeix un repunt a València. Per primera vegada durant tota l'emergència sanitària, en les comarques del nord no hi ha cap centre afectat per coronavirus, i el 100% dels més de 6.000 grups que hi ha en la xarxa pública han fet classes presencials sense problemes, segons remarca la Conselleria. A Alacant hi ha cinc grups confinats pertanyents a cinc escoles, xifra que rebaixa al 0,8% els centres afectats (la setmana anterior eren l'1,2%). A València el percentatge de col·legis que comunica algun contagi entre alumnat o professorat s'ha multiplicat per dos durant l'última setmana, en passar del 0,5% a l'actual 1,1%. Segons el darrer balanç d'Educació, hi ha 11 aules en quarantena preventiva per Covid-19 distribuïdes en onze col·legis. 

El segon trimestre acaba a Espanya amb un 0,4% d'aules confinades

El 99,6% de les aules de centres educatius de tot Espanya estan obertes quan està a punt de finalitzar el segon trimestre de 2020/2021 i només el 0,4% està en quarantena a causa de la pandèmia, segons les dades facilitades per les comunitats autònomes al Ministeri d'Educació i Formació Professional. El departament liderat per Isabel Celaá indica que només dos centres escolars estaven tancats la setmana passada, la qual cosa suposa el 0,01% del total estatal. 

El curs escolar, ha destacat el Ministeri, es va iniciar al setembre amb el 0,7% de les aules en quarantena i en cap moment es va superar el 2% de classes tancades. El primer trimestre va acabar amb el 0,6% de grups confinats. En un comunicat, la ministra d'Educació recorda que "Espanya és dels pocs països que ha mantingut oberts els col·legis durant aquests dos trimestres" i agraeix a administracions educatives, professorat, equips directius i la resta de personal dels centres, així com a alumnes i famílies, l'esforç realitzat durant aquests mesos. 

També et pot interessar

stats