Un model matemàtic preveu una quarta onada més moderada a la Comunitat Valenciana

Un estudi de la Universitat Miguel Hernández d'Elx pronostica un augment dels contagis de vora el 30% durant els pròxims dies.

Una imatge de la corba prevista en el model matemàtic
Una imatge de la corba prevista en el model matemàtic / À Punt NTC

Les matemàtiques preveuen un ascens dels contagis de vora el 30% per als pròxims dies. Segons un estudi de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, el passat 1 d'abril arribàrem al punt més baix de la corba. Els models estadístics amb què treballen parlen d'un canvi de tendència i preveuen una quarta onada més moderada a la Comunitat Valenciana.

El centre d'Investigació Operativa de la Universitat d'Elx té motoritzada l'evolució del coronavirus. Apliquen paràmetres matemàtics a les últimes dades. Aquests models reflecteixen una pujada dels contagis de vora el 30 per cent les últimes setmanes.

José Luis Sainz Pardo, de la Universitat Miguel Hernández, explica que es tracta de "guanyar temps" perquè la vacunació avance i que si ve una nova onada, serà més menuda que les prèvies.

Els paràmetres projecten un efecte anomenat "vall". L'1 d'abril es va arribar al dia més baix de contagis després d'una caiguda del 30%. A partir d'ací va començar a pujar i cap al 10 d'abril s'espera un ascens del 29,6%. "Pot haver-hi algun municipi amb algun brot o amb més casos, però en l'àmbit provincial el comportament és el mateix", agrega Sainz.

Els especialistes esperen que l'avanç del pla de vacunació neutralitze els efectes de la Setmana Santa que prompte es reflectiran en aquests models.

També et pot interessar

stats