Bravo proposa “buscar altres vies i obrir una reflexió àmplia” abans de rebaixar l’edat penal en els delictes sexuals

Apunta que cal treballar d'una forma més integral amb les famílies i la xicalla per tal que els menors assumisquen els valors de respecte i d'igualtat d'una altra forma

Imatge d'arxiu de la conselleria de Justícia, Gabriela Bravo, durant una compareixença de la diputació permanent en Les Corts
Imatge d'arxiu de la conselleria de Justícia, Gabriela Bravo, durant una compareixença de la diputació permanent de les Corts / Inma Caballer (Les Corts)

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha considerat aquest dimarts que abans d'abordar una rebaixa de l'edat penal per a aplicar el Codi Penal i la llei penal del menor s'hauria de "buscar altres possibles vies" d'actuació i "obrir una reflexió àmplia". "Jo no he sigut mai partidària, davant un problema social, d'una resposta penal", ha agregat.

Bravo s’ha pronunciat així després de la reunió mantinguda amb els alcaldes dels municipis afectats per la Dana de la setmana passada quan li han preguntat per la proposta plantejada aquest dilluns per la fiscal superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert. La fiscal considera que, davant l’augment de les agressions sexuals comeses per menors i contra menors, caldria rebaixar de 14 a 12 anys l’edat penal mínima en aquest tipus de delictes sempre que les sancions siguen reeducatives.

La responsable autonòmica ha mostrat el seu respecte per l’opinió de la Fiscalia, però ha concretat que ella és partidària d’explorar altres vies abans d’abordar una baixada de l’edat penal per a aplicar el Codi Penal i la llei penal del menor als xiquets.

En aquest sentit, ha advocat per plantejar-se quines poden ser les causes d’aquestes agressions en edats tan primerenques, el sistema de protecció, i la transmissió de valors com ara el respecta o la igualtat. Caldria plantejar-se “on està el problema”, postil·la. 

Bravo ha afegit que s'hauria de determinar també per què com a societat o com a administració no som capaços de millorar el sistema de protecció i com ajudar les famílies, a la comunitat educativa i al sistema perquè la xicalla assumisca els valors de respecte i d'igualtat d'una altra forma.

La titular de Justícia està d’acord en el fet que un xiquet que mata una altra persona o agredeix sexualment un altre menor necessita una intervenció, però no és partidària de la intervenció directa a través de la llei penal del menor, atés que encara que els fins d'aquesta norma són educatius, també contempla privacions de llibertat.

A més, ha qüestionat fins a quina edat s’ha de baixar la pena. “Si despús-demà és un menor de set anys el que assassinen son pare, apliquem també la Llei Penal del Menor als menors de 7 anys?”, ha preguntat. 

Així, ha assenyalat que s'hauria de treballar d'una forma més integral amb les famílies i la xicalla per a evitar que això succeïsca. “Haurem de plantejar-nos el nostre propi model educatiu, els nostres propis valors i també els riscos als quals estan sotmesos els xiquets", ha puntualitzat.

En aquest sentit, Bravo ha destacat que hi ha menors connectats permanentment, a través d'internet, a la violència i contemplant situacions vinculades també a la comissió de fets delictius. La consellera considera que “al final totes aquestes imatges amb les quals es van familiaritzant per les noves tecnologies afecten directament la seua personalitat".

També et pot interessar

stats