Benilloba es queda sense caixer i sense l’única sucursal bancària

A partir de la setmana que ve el veïnat, amb una mitjana d'edat de 60 anys, necessitarà disposar de vehicle per a poder anar fins a Cocentaina, la població més pròxima que té aquest servei

Benilloba es queda sense sucursal bancaria
José Coloma
Gala Navarro
Zaida Ruiz
26 de maig 2021 - 20:58

A Benilloba, a la comarca del Comtat, l'única sucursal bancària que queda al municipi ha anunciat que tanca l'oficina. A partir del pròxim dimarts el veïnat d'aquest poble es queda sense oficina i sense caixer automàtic.

La població que els ofereix aquest servei i que tenen més a prop és Cocentaina, a 10 minuts en cotxe, però per a la gent major és dificil desplaçar-s'hi. Molts dels 700 habitants són gent gran i com ha explicat a À Punt María Isabel Doménec, una de les veïnes, ‘’a partir d’ara, per a fer alguna gestió hem de demanar primer cita prèvia, i després anar a Cocentaina, i això si tens qui et porte’’. 

Fa quatre anys el veïnat d’aquesta localitat ja va viure una situació pareguda amb el tancament d'una de les sucursals. Ara és diferent. Es tracta de l’única oficina que els queda i el seu tancament representa la fi d'un servei essencial per a un poble on la mitjana d'edat s'acosta als 60 anys. 

Una veïna de Benilloba eix a fer gestions pel poble
Una veïna de Benilloba eix a fer gestions pel poble / À Punt NTC

‘’Estan afonant els pobles’’

Una altra de les veïnes, Araceli García, explica que al poble la gent es fa major, i que anar a Cocentaina no es fàcil per a ells. ‘’Volen que els pobles vagen amunt, però els estan afonant del tot. El mateix diu Elia Julia, una altra veïna de Benilloba. A més a més, Benilloba funciona com una subcapital de comarca, on veïns i veïnes d’altres pobles que són encara més menuts -com és el cas de Benifallim i de Penàguila, a la comarca de l'Alcoià- o Benasau, al Comtat, venen fins a aquesta localitat a fer compres, posar gasolina o anar al banc. 

El regidor de Benilloba, Salvador Monllor, ha explicat a À Punt que estan fent gestions amb una entitat cooperativa de crèdit per a vore si els deixen el caixer. ‘’Siga el banc que siga, necessitem un caixer’’, diu. Les persones jubilades reclamen que siga un caixer on es puga ficar la llibreta i poder fer gestions des del caixer. 

Des del 2008, a la Comunitat Valenciana han desaparegut el 44% de les oficines bancàries que hi havia, moltes en pobles menuts com este. La supressió de serveis dificulta el dia a dia en municipis que paradoxalment lluiten contra el despoblament. De fet, en municipis com Benilloba, Quatretondeta i l’Orxa, al Comtat, fa un any que va arribar la fibra òptica per a combatre el despoblament, però aquests altres serveis essencials, com els bancaris, son necessaris perquè viure als pobles siga una alternativa real. 

També et pot interessar

stats