Benidorm, capital també de les baixes emissions

La capital del turisme és la primera ciutat a confirmar que la ZBE començarà a funcionar en proves el 2024

Mapa de les Zones de Baixes Emissios de Benidorm
Mapa de les Zones de Baixes Emissios de Benidorm / À Punt NTC

Benidorm és la primera ciutat valenciana que ha confirmat que a partir de l’1 de gener tindrà operativa una zona de baixes emissions (ZBE) que començarà a funcionar en proves. La ciutat de la Marina Baixa, capital del turisme valencià, complirà així l’obligació establerta en la llei de transició ecològica i canvi climàtic.

Benidorm ja té zones amb accés restringit a les platges de Ponent i Llevant, i al centre històric només poden accedir residents, vehicles de càrrega i descàrrega en hores determinades i vehicles de clients d’establiments turístics amb autorització prèvia, i que funciona des de 2021, segons recorda l'Ajuntament a À Punt. Una experiència que li permetrà ara ampliar la zona d’accés restringit. També incorporarà majors sistemes de control com ara sensors i mesuradors ambientals per a monitorar l’evolució de la qualitat de l’aire. Així mateix, s’instal·laran més càmeres.

La ZBE ocuparà 74 hectàrees dividides en tres zones: Centre, Llevant i Ponent i estarà restringida als mateixos vehicles esmenats abans, segons recull l'Ajuntament al seu web. Per a accedir-hi caldrà tindre el distintiu ambiental. En cas de ser resident o estar empadronat en la zona de baixes emissions es podrà demanar una moratòria anual ampliable a l’Ajuntament i això hi permetrà l’entrada. 

Pel que fa a la fi de les proves de la ZBE, fonts de l’Ajuntament han confirmat a À Punt que es mantindrà així fins, almenys, després de l’estiu, i que de moment no s’ha establert exactament quan començarà a funcionar de forma oficial, ja que encara no s’ha desenvolupat per complet l’ordenança. El mateix ocorre amb l’aplicació mòbil i les possibles multes o sancions per a les persones que incomplisquen la normativa i entren a les zones d’accés restringit sense autorització.

Benidorm s'avança així a les altres 14 ciutats valencianes de més de 50.000 habitants que han d'implantar la zona de baixes emissions, que encara no han fet cap anunci oficial sobre l'inici del funcionament de les respectives ZBE. Encara més, el defensor del poble està investigant d'ofici els ajuntaments de les tres capitals de província, Elx i Oriola per no aplicar-les o estar retardant-ne l'aplicació.

També et pot interessar

stats