Benidorm implantarà la norma de zona de baixes emissions “en proves” a partir del pròxim 1 de gener

L’àrea abraçarà 74 hectàrees i serà “flexible” per a “adaptar-se a les necessitats i propostes” dels usuaris

Benidorm des de la Serra Gelada
Benidorm des de la serra Gelada en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Benidorm aplicarà “en proves” la norma de zona de baixes emissions (ZBE) a partir del pròxim 1 de gener, encara que, en la pràctica, no suposarà un canvi traumàtic en la forma de circular pel centre de la ciutat.

Així ho ha assenyalat aquest dimarts l'alcalde, Toni Pérez, en una roda de premsa per a informar del desplegament tecnològic que implicarà la implantació de la ZBE, una obligació per als municipis de més de 50.000 habitants, recollida en la llei de canvi climàtic i transició ecològica. 

Pérez ha detallat que la ZBE entrarà en funcionament en període de proves, almenys fins que s'acabe l'estiu. A més, la normativa serà “flexible” per a adaptar-se “a les necessitats i propostes de residents, turistes i sector del transport”, ha assegurat l'alcalde. De fet, segons Pérez, la nova zona de baixes emissions no preveu noves restriccions a la circulació, al marge de les que ja estan en vigor.

Així, podran circular-hi residents, transport urbà i vehicles amb una autorització puntual que es podrà aconseguir a través d'una aplicació mòbil de l'Ajuntament.

Els residents amb vehicles que no tinguen l’etiqueta ECO podran demanar moratòries anuals per a continuar circulant. Mentrestant, com que l'ordenança que regula les sancions encara no està a punt, els conductors no han de preocupar-se, de moment, per possibles multes.

La ZBE de Benidorm ocuparà en total 74 hectàrees a la ciutat: 31 hectàrees a Llevant, des de l'avinguda Europa fins al centre; 35 hectàrees en el centre, des de l’Aigüera fins a Ponent, i huit hectàrees en el passeig marítim de Ponent.

Tot això llevat que s'acabe aprovant la moratòria que retarde l'entrada en vigor, tal com han sol·licitat moltes ciutats, entre elles, Benidorm. “Independentment de si es concedeix o no, Benidorm ha fet els deures i iniciarà a partir de gener les proves de la zona de baixes emissions”, ha manifestat Pérez.

Benidorm és, de moment, l’única ciutat de la Comunitat Valenciana de les 15 que han d’implantar les zones de baixes emissions que ha anunciat una data concreta per què comence a funcionar, tot i que siga en proves. De fet, segons les dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològica, només l'11% de totes les ciutats de més de 50.000 habitants de l'Estat han posat en marxa ja les ZBE. 

També et pot interessar

stats