Només un 11% dels municipis que han d'activar zones de baixes emissions ho han fet

La ministra Teresa Ribera ha anunciat que el Miteco publicarà informació sobre els municipis que tenen aquesta obligació

Senyal que anuncia la zona de baixes emissions de Madrid
Senyal que anuncia la zona de baixes emissions de Madrid / Ricardo Rubio (Europa Press)

Només 17 dels 151 dels municipis espanyols que, segons la llei de canvi climàtic, han de posar en marxa zones de baixes emissions (ZBE) ho han fet fins ara, segons ha informat el govern central, que qualifica d’“enormement regressiu” els “passos arrere” en matèria de mobilitat que han donat ajuntaments com el de Logronyo.

Així ho ha expressat la vicepresidenta del Govern en funcions i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en un acte sobre mobilitat i qualitat de l'aire a les ciutats, a Madrid amb motiu del dia internacional de l'aire net per un cel blau. Així mateix, ha anunciat que dilluns es publicarà un mapa amb informació sobre els municipis amb obligació d'establir ZBE. Fins hui, només han complit el mandat de la llei de canvi climàtic catorze de les ciutats de més de 50.000 habitants i tres de les de més de 20.000 (obligades també a activar ZBE pels alts nivells de contaminació de l'aire). 

La ministra ha recordat que la contaminació atmosfèrica és la primera causa mediambiental de mort prematura a la Unió Europea, ja que s'estima que la pol·lució de l'aire deguda als nivells d'òxids de nitrogen, ozó i partícules en suspensió inferiors a 2,5 µm està darrere de 20.000 morts prematures anuals a Espanya, i ha incidit en els costos ambientals, socials i econòmics.

Ribera ha lamentat que el model segons el qual s'han dissenyat les ciutats espanyoles té una “desigual ocupació de l'espai públic”, on el 65% es destina al cotxe, i porta aparellat un cost important en els sistemes sanitaris, en els sistemes d'atenció, sobretot en urgències, que són els més costosos des del punt de vista de la gestió sanitària.

La ministra ha subratllat així mateix la dificultat per a impulsar canvis des de les administracions públiques, si bé ha reconegut el nivell de consciència social entre la població per a afavorir aquesta transformació urbana, i ha citat com a exemple la manifestació en defensa de Madrid Central que va tindre lloc l'estiu del 2019.

També et pot interessar

stats