El govern espanyol vol zones de baixes emissions a les ciutats de més de 50.000 habitants

L'executiu de Sánchez donarà prioritat a l'avantprojecte de Llei de canvi climàtic quan deixe d'estar en funcions.

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera (centre) a una exposició sobre la contaminació al COP25
La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera (centre) a una exposició sobre la contaminació al COP25 / J.J. Guillén (Efe)

El govern espanyol vol recuperar l'avantprojecte de Llei de canvi climàtic, el qual obliga a totes les ciutats espanyoles amb més de 50.000 habitants a tindre plans de qualitat de l'aire i zones de baixes emissions.

L'executiu remetrà l'avantprojecte al Congrés quan deixe d'estar en funcions, segons ha avançat la ministra en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, a la Cimera del Clima de Madrid, la COP25. Ha explicat que en el debat parlamentari el text és susceptible d'incloure esmenes i ha advertit que aquestes podrien incorporar al text exigències encara més grans.

Segons la ministra l'objectiu de l'executiu és oferir un marc normatiu que no deixe a la voluntat de cada alcalde l'adopció de mesures contra la contaminació de l'aire. 

Ha recordat que la UE té clarament regulades les condicions de qualitat de l'aire que s'han de respirar en qualsevol punt d'Europa, i que per a garantir-les és "fonamental" la implicació dels ajuntaments. Considera que la situació de les ciutats espanyoles "no és comparable" a les d'altres urbs del món, però que en alguns grans municipis es repeteixen periòdicament episodis de contaminació i de mala qualitat de l'aire.

Ribera ha saludat com "una bona senyal" el canvi d'actitud recent d'alcaldes com el de Madrid, Joaquín Martínez Almeida. En els últimes dies ha renovat el compromís de la ciutat amb l'agenda ambiental i la qualitat de l'aire, quan mesos abans n'havia sigut un destacat detractor. 

També et pot interessar