El ‘beachworking’ o com innovar amb vistes a la mar
L’Ajuntament de Xàbia posa en marxa un projecte perquè les persones amb segona residència a la localitat treballen al municipi.
Construir un projecte, concebre conceptes innovadors o fer networking en un entorn idíl·lic amb vistes a la mar. Això és possible a localitats com ara Xàbia. El seu ajuntament ha posat en marxa un programa per a aconseguir que la ciutadania estrangera que té al poble una segona residència s’hi quede a viure i a treballar. L’objectiu és crear una massa crítica de professionals que fomenten l’economia i els negocis locals i servisca de fòrum per a l’intercanvi d’idees.
“Ens trobem a la platja, al costat de la mar, però també pot ser un bon espai per a treballar i per a viure”, assenyala Cesc Camprubí, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Xàbia, qui afegeix que “l’objectiu és que l’arquitecte o l’advocat que treballa a Londres però té una casa ací, que la base de la seua família estiga ací, perquè tenim una gran qualitat de vida, un bon clima i bones escoles”.
Segons comenta Camprubí, l’activitat econòmica de Xàbia està molt lligada al turisme, un fenomen que volien revertir, ja que malgrat el pes del sector, “està lligat a una alta estacionalitat”, com ha assenyalat el regidor. Tanmateix, el municipi té la particularitat de ser un indret amb molts estrangers que tenen la seua segona residència a la ciutat, en moltes ocasions, professionals amb influència al seu país que poden aportar molt al teixit productiu local.
Entre les iniciatives proposades sota el paraigua d’aquest programa estan Xàbia TIC, una sèrie de conferències sobre noves tecnologies; Beers and Bites, trobades mensuals en bars en què emprenedors locals presenten les seues iniciatives i bones practiques; les jornades Xàbia Emprén, que se celebren aquest mes d’octubre; o un curs sobre community management o gestió de comunitats en línia.
De moment, la proposta ha tingut una bona acollida, tal com indica el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Xàbia, que assenyala que s’ha aconseguit crear un grup format per una huitantena de persones que solen assistir als actes. De la mateixa manera, Camprubí assegura que ja s’ha detectat certa tendència de famílies que s’han quedat a viure a la zona: “Si aconseguim que es queden tot l’any, ajudarem que els negocis locals puguen funcionar”.