Bayer haurà de pagar 1.800 milions d'euros a una parella amb càncer

Un jurat ha condemnat Monsanto, comprada per l'empresa alemanya, per considerar que no va advertir del risc d'usar un dels seus productes.

Imatge de l'herbicida Roundup
Imatge de l'herbicida Roundup / Benoit Tessier, Reuters

Monsanto, empresa de la multinacional Bayer, haurà de pagar una multa de 1.820 milions d'euros a una parella que suposadament hauria contret càncer per l'ús de l'herbicida Roundup. No és la primera sentència d'aquest tipus que afronta la companyia; de fet, és la tercera, però sí la de més quantia. El veredicte del jurat del nord de Califòrnia, als Estats Units, assenyala que Monsanto no va advertir dels perills del producte, que té més de 13.000 demandes. 

Alva i Alberta Pilliod, de 70 anys, van ser diagnosticats de limfoma no Hodgkin fa huit i quatre anys respectivament. Havien utilitzat Roundup durant trenta-cinc anys, un producte format per glifosat, una substància que es va començar a usar com a desembossador i després com a pesticida. Des del seu naixement va provocar la controvèrsia entre la comunitat científica, en apuntar que podria no ser innocu per a la salut. 

De fet, malgrat que no n’està prohibit l’ús, l'Agència Internacional d'Investigació del Càncer de Nacions Unides va dictaminar fa pocs anys que el glifosat era un producte "probablement cancerigen" per als éssers humans. Altres estudis científics també n’han remarcat la toxicitat, segons ha explicat a À Punt Notícies Koldo Hernández, portaveu de químics ecologistes d'Ecologistes en Acció.

"Sempre s'ha venut sense cap tipus de precaució dient que és innocu. Hi ha hagut un abús que continua i falta de precaució". L'expert assenyala que per a Monsanto aquest producte s'ha convertit en una de les seues principals línies de negoci, en representar fins un 40% dels seus beneficis. L’ús està lligat també a la comercialització per part d'aquesta companyia de productes transgènics.

"Monsanto va donar amb la fórmula de l'èxit comercial amb aquest herbicida", assegura Koldo Hernández. Explica que els herbicides normalment ataquen tant les males herbes com els cultius i que l'avantatge de la major part dels transgènics és que són resistents a un pesticida. "Monsanto ven conjuntament cultius transgènics que resisteixen al glifosat. De fet, el nom comercial d'aquesta susbtància als Estats Units és Round Up i les llavors resistents són Round Up Ready". 

El portaveu dels químics ecologistes d'Ecologistes en Acció assenyala que la companyia va assegurar en el seu moment que d'aquesta manera es reduiria progressivament l'ús dels pesticides, però comenta que lluny de ser així, ha estat al contrari, ja que diu que la compra de Roundup ha augmentat de manera exponencial i és el pesticida més emprat a Europa i un dels primers a Espanya. 

El perill en les ciutats

Koldo Hernández assenyala que aquest pesticida, a més de ser un dels més emprats en agricultura, també s'utilitza a les ciutats per a eliminar les males herbes. Un ús pel qual Ecologistes en Acció lluita des de fa anys per a erradicar-lo. En aquest sentit, demana a la ciutadania que pressione les autoritats, especialment els ajuntaments, perquè deixen d'usar aquests productes, especialment el glifosat. "Hem de lluitar perquè les nostres ciutats siguen cada vegada més saludables", ha conclòs.

També et pot interessar

stats