El Banc d'Aliments de València alerta de l'increment d'usuaris: vora 70.000 i cada vegada més joves

La campanya el Gran Recapte, que acaba dimarts, preveu superar els 700.000 euros en donacions, en una allau de solidaritat que sembla immune a la inflació

La campanya de recapte de fons del Banc d'Aliments encara la recta final en un any agreujat per la inflació / À Punt NTC

L’impacte de la inflació en els preus està provocant que enguany siguen més les persones que necessiten ajuda per a alimentar-se. En plena campanya de Nadal, a les caixes de bona part dels supermercats podem fer donacions destinades íntegrament als bancs d’aliments en acabar la compra.

Aquest gest solidari s'emmarca en la campanya del Gran Recapte d’aliments. Va començar el 25 de novembre i acaba aquest dimarts. Es preveu batre rècords: d'una banda en l'increment de sol·licitants i de l'altra, en la generositat de les aportacions.

“Al principi d’any teníem 62.000 persones demanant aliments, ara superem les 65.000”, afirma Jaume Serra, president del Banc d'Aliments de València. Fa temps que estan desbordats. Han redoblat esforços per a atendre els demandants d’ajuda i la situació no toca sostre. 

Aquestes xifres s’estan disparant les darreres setmanes. Serra explica que el repartiment d’aliments organitzat dijous passat al camp de Mestalla “vora 120 famílies es van donar d’alta en el banc”, una situació que qualifica de “molt preocupant”. No descarten que el nombre d'usuaris arribe a 70.000 al final d’any.

A l’altra cara de la moneda, una allau solidària ha impregnat la campanya de recapte d’aliments d’enguany. “Ha sigut un èxit total, l’estat espanyol està al capdavant de tot el món en solidaritat i, probablement, València siga la ciutat que més hi contribueix”.

Des del Banc d’Aliments calculen que es podran superar els 700.000 euros de recaptació, uns fons que van íntegrament destinats a l’entitat per a gestionar l’aprovisionament de queviures al llarg de l’any, sense haver de patir pèrdues associades als aliments peribles.

“Estem molt agraïts a la ciutadania”, admet Serra, però demana a les autoritats que comencen a treballar “braç a braç” per a fer front a aquesta crisi. Ara, els perfils s’estan ampliant i trobem “cada vegada gent més jove, que treballa, però que no pot arribar al final de mes”.

En acabar l'any, el Banc d’Aliments haurà realitzat més de 765.000 repartiments de menjar entre les persones més necessitades. 

També et pot interessar

stats