Jaime Serra, president del Banc d'Aliments: "Se m'aborrona la pell i estic molt preocupat"

L'organització ha donat les gràcies al poble valencià, en concret a les empreses i a les persones particulars, per fer possible les ajudes a les famílies més necessitades

30.08.2022 | Entrevista LNM | Jaime Serra / À Punt Mèdia

El president del Banc d'aliments de València, Jaime Serra, ha dit en declaracions a Les notícies del matí que està "molt preocupat" per la situació que travessen "cada vegada més famílies valencianes". Aquesta situació no és altra que la de no tindre recursos econòmics per a menjar.

En aquest sentit, Serra ha explicat que "és la primera vegada que observe, en un juliol i en un agost, un increment de demanda. Sols a la Pobla de Vallbona, entre juliol i agost de 2022 hem tingut 436 peticions d'alta de famílies. Això no ha passat mai en la vida". Eixes persones arriben de totes les comarques centrals, segons ha dit. "Se m'aborrona la pell i estic molt preocupat".

"Aquest dimarts repartim a Mestalla a 260 famílies, però la previsió és que vindran unes 70 o 80 famílies a donar-se d'alta. I això comença a ser preocupant. De cara a Nadal el tema el veig molt complicat".

Sols a la Pobla de Vallbona, entre juliol i agost (de 2022) hem tingut 436 peticions d'alta de famílies. Això no ha passat mai en la vida...Me s'aborrona la pell i estic molt preocupat. Jaime Serra - President del Banc d'Aliments de València

L'equip de Les notícies del matí també li ha preguntat —trencant amb els estereotips— que moltes persones creuen que el perfil de persona que acudeix a un banc d'aliments és el d'algú sense faena. Òscar Martínez li ha preguntat si açò és així i Serra ha respost que actualment demana ajuda per a menjar "molta gent jove, moltes famílies valencianes, al voltant d'un 37%. Gent amb un préstec hipotecari, o que ha perdut sa casa. Famílies que no poden donar menjar als seus fills... També ve gent d'altres països".

Des de 1994 donant menjar a famílies

El valencià Jaime Serra va fundar —junt amb uns amics seus que ja han faltat— el Banc d'Aliments de València el 1994, del qual és el president. Segons ha contat al programa, ell abans era empresari, però ara es dedica al 100% a gestionar aquest projecte humanitari. Un projecte que es nodreix de les donacions econòmiques i d'aliments que fa el poble valencià i les empreses.

Segons les xifres, mentre el conjunt dels bancs d'aliments està repartint, des de principi d'any, un 15% menys de menjar que en el mateix període de l'any passat, Jaime Serra afirma que el seu banc "està al màxim de menjar" i tot "gràcies al poble valencià, que és el que fa possible aquesta ajuda".

La clau de tot me la va donar el xef Jose Andrés el 2020 quan em va dir: "Primer que mengen i després ja parlarem de la documentació". I eixe és ara el meu lema. Jaime Serra - President del Banc d'Aliments de València

La seua organització reparteix aliments que donen empreses, administracions o particulars a les famílies i també a altres organitzacions. "El bisbe d'Eivissa, per exemple, ens va cridar l'octubre de 2021 per a demanar-nos ajuda perquè ens deia que a la ciutat d'Eivissa no arribaven per a ajudar a tanta gent".

Creu Roja organitza l'acolliment dels desallotjats
Creu Roja organitza l'acolliment dels desallotjats / À Punt Mèdia

"El nostre banc d'aliments és únic perquè atén 247 centres benèfics i a les famílies. Tenim el projecte de crear una fundació que atendrà sols els casos d'emergència. La meua idea és, per al 2023, muntar una cuina per a atendre casos com quan per un incendi veiem que la gent passa la nit a un poliesportiu".

Jaime Serra argumenta la seua preocupació quan diu: "jo no he vist mai que al juliol s'incremente la desocupació. I enguany s'ha incrementat". Tot i que les xifres a les quals fa referència són a tot Espanya, no a la Comunitat Valenciana, una comunitat que ha liderat la caiguda de l'atur.

Agraïment a la nova presidenta del Mestalla

El president del Banc d'Aliments valencià ha volgut agrair a la nova presidenta del Mestalla, Layhoon Chan, la renovació del contracte entre les dues entitats, perquè "per a nosaltres les instal·lacions de Mestalla són fonamentals".

En aquest sentit, ha recordat que "quan l'actual govern municipal ens va tancar el local que teníem al carrer Santa Cruz de Tenerife, a una nau de propietat municipal, on donàvem cobertura a 18.000 persones al mes, vam passar cinc anys al Jardí Botànic. Això sí, vam dir que mai abandonaríem les famílies. Som l'únic banc d'aliments que treballa amb famílies, la resta es dediquen als centres benèfics. Potser eixa és la clau de la confiança que empreses i persones tenen amb el nostre projecte".

El xef Jose Andrés al Mestalla, durant la crisi per la pandèmia al 2020
El xef Jose Andrés al Mestalla, durant la crisi per la pandèmia al 2020 / València CF

 "La clau de tot me la va donar el cuiner José Andrés"

"Si no és pel Banc d'Aliments, totes aquestes famílies no sé què farien... perquè els serveis municipals de vegades tenen un ritme massa lent, entre cites i solucions... el Banc d'Aliments te les portes obertes cada dia. Com li dic al personal voluntari que col·labora amb mi: vos marmolaré per 'no donar', però per 'donar'... mai vos marmolaré".

L'abril del 2020, amb la crisi per la pandèmia, el cuiner José Andrés li va demanar col·laboració per a muntar una cuina a València i donar menjar a les persones necessitades. "Em va dir que parlara amb la Generalitat i jo li vaig preguntar si calia preparar documentació de les famílies, a la qual cosa em va respondre que el primer era que menjaren i que després ja parlaríem de la documentació. I aquest és, des d'aquell dia, el meu lema".

"Des del 2015, quan va entrar l'actual govern municipal, que ens van fer desallotjar de pressa i corrents els locals que utilitzàvem al carrer Santa Cruz de Tenerife, també ens van llevar totes ajudes de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València i l'ajuntament de València. Això sí, tenim una salut de ferro gràcies a les famílies, les empreses i la Federació de Bancs d'Aliments".

"Actualment, el Banc d'Aliments de València sí que rep ajudes d'aliments del Govern d'Espanya. A la Comunitat Valenciana sols ens ajuden quatre ajuntaments: el de la Pobla de Vallbona, l'Eliana, Casinos i Benaguasil".

També et pot interessar

stats