El mercat laboral dona símptomes d'alentiment: l'atur baixa en vora 3.000 persones al juliol

Els afiliats a la Seguretat Social han augmentat en 2.298 persones al juliol, un 0,11% més que al juny

Oficina de Labora en una imatge d'arxiu / GVA
Oficina de Labora en una imatge d'arxiu / GVA

El mercat de treball dona senyals d'esgotament. El Ministeri de Treball i Economia Social ha donat a conéixer aquest dimarts les dades de l'atur corresponents al mes de juliol i la desocupació ha baixat en 2.937 persones a la Comunitat Valenciana, un 0,84%. 

És la caiguda més baixa des del passat més de març, quan el territori valencià encadenava, durant tres mesos consecutius, una davallada de l’atur superior a 3.000 persones. Tot i això, actualment la xifra d'aturats al territori valencià és de 345.831 persones, la menor en un mes de juliol des de fa catorze anys.   

Pel que fa a les afiliacions a la Seguretat Social han augmentat en 2.298 persones al juliol, només un 0,11% més que al juny. Això vol dir que en aquests moments hi ha 2.047.065 persones que cotitzen. 

Tant en el cas de la creació de llocs de treball com en la reducció de l'atur les variacions són molt lleugeres. A pesar d'això, són les millors d'Espanya, on el mercat de treball en conjunt va patir al juliol una frenada que no es veia des de fa dues dècades. Al conjunt de les comunitats autònomes l'atur ha crescut en més de 3.230 persones, mentre que la xifra d'afiliats a la Seguretat Social ha caigut per primera vegada en 21 anys, amb 7.366 menys.

Els sindicats asseguren que les dades els fan moderar les expectatives

La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha reconegut que, a pesar de les previsions de creixement d'Espanya, la incertesa de la guerra i les conseqüències sobre Europa han provocat que la situació no siga la millor per al futur més immediat. De fet, Calviño ha reconegut que les perspectives econòmiques a mitjà termini són preocupants. 

Els sindicats han valorat també per À Punt Mèdia unes dades que veuen amb cautela. La secretaria de Formació, Ocupació i Igualtat de Gènere de la UGT-PV, Pilar Mora, assegura que les dades de la Comunitat Valenciana són positives, però els fa ser moderats per la incertesa que es viu en l’actualitat. Per CCOO PV, el secretari d’Ocupació, Juan Carlos Gallart, reconeix que es nota un alentiment per tractar-se del mes de juliol. “És positiu que, amb el context que tenim, encara som capaços de generar ocupació”.

Puig ressalta el nou record en l'afiliació i els contractes fixos

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha ressaltat que tots els indicadors els darrers anys són "positius" en la disminució de l'atur i l'augment de l'afiliació. No obstant això, ha reconegut que encara queda gent sense treball i els salaris no estan adequats a la inflació.

"És una bona notícia que tinguem un nou record en l'afiliació a la Comunitat Valenciana, amb més de dos milions de persones que estan treballant i també hi ha rècord de contractacions fixes i és el mes que més n'hem tingut, per damunt de la mitjana nacional". I la tercera bona notícia, ha afegit, és que és la comunitat "on més ha baixat l'atur".

Nomdedéu destaca que la Comunitat Valenciana és on més baixa l'atur

El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, ha destacat el fet que la Comunitat és l'autonomia amb més baixada d'atur en termes absoluts, “revertint la tendència negativa que s'ha registrat de mitjana en el conjunt d'Espanya (0,11%)”.

El director general de Labora ha incidit en el fet que la reducció de l'atur ha sigut especialment intensa entre les persones sense ocupació anterior (-9%) i, particularment, entre els joves (-21%).

D'altra banda, ha ressaltat també les xifres anuals: “Des del mateix mes de l'any passat, l'atur a la Comunitat Valenciana s'ha reduït en 77.137 persones (-18,24%), la millor xifra anual de la història i superior en tres punts a la mitjana de l'Estat”.

Així mateix, ha remarcat que en termes anuals la valenciana és l'autonomia on més ha crescut percentualment l'afiliació (4,76%).

També et pot interessar

stats