El balanç sanitari de la festa: quasi 900 assistències, tot i la reducció de lipotímies

La major part de les atencions de la Creu Roja a València són per marejos i crisis d’ansietat. A més, un home ha perdut una mà i un altre té cremades per l'esclat d'artefactes pirotècnics. Els delictes es redueixen un 15%

Efectius policials, de Protecció Civil i sanitaris del dispositiu de l'última mascletà de la Falles, disparada aquest dimarts
Efectius policials, de Protecció Civil i sanitaris del dispositiu de l'última mascletà de les Falles, disparada aquest dimarts / Jorge Gil (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 de març 2024 - 10:05 Actualitzat: 20 de març 2024 - 14:36

L’endemà que les flames han tancat l’exercici faller és moment de fer balanç dels aspectes de la festa. Un d’ells, el sanitari: la Creu Roja ha fet menys assistències que l’any passat, un total de 888, malgrat les altes temperatures dels últims dies, que són una de les principals causes de les lipotímies.

L'operatiu desplegat per Creu Roja durant les Falles a la ciutat de València ha fet 120 assistències menys que l’any passat. Segons el balanç oferit per aquesta institució, la Creu Roja ha atés 888 assistències sanitàries i ha efectuat 42 trasllats a l'hospital.

Pel que fa a la tipologia de les assistències, les lipotímies han sigut les majoritàries (56,13%), amb un total de 552. En segon lloc han estat les crisis d'ansietat, amb cent atencions; les 67 assistències per traumatismes, 65 atencions per ferides, 54 per altres causes, 45 per la presència d'objectes estranys a l'ull, 26 atencions per cremades, 20 per cardiopaties i 9 per problemes respiratoris.

Curiosament, s'han reduït els marejos en les que han sigut les Falles "més càlides" des del 2002, amb una temperatura mitjana 2,5 graus superior a la mitjana normal, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Des d'aquest organisme destaquen que, per segon any consecutiu, "no plou a València en la setmana de Falles, en contrast amb el que va passar els anys anteriors".

En total, Creu Roja ha mobilitzat a 2.033 voluntaris, que han treballat 8.293 hores per a cobrir 41 actes, en els quals han atés 577 dones i 311 homes. 

Dos ferits per l'esclat de material pirotècnic

Més enllà del balanç oferit per la Creu Roja, un home ha perdut una mà i un altre té múltiples cremades en diferents parts del cos a conseqüència de l'esclat de material pirotècnic en sengles accidents ocorreguts diumenge, segons confirmen des del Centre d'Informació i Coordinació d’Urgències (Cicu).

Pel que fa al primer accident, fonts del Cicu han informat que al voltant de les dues de la matinada del diumenge van rebre l'avís d'un ferit a l'altura de l'estació de metro de l'Albereda. Els serveis sanitaris, després d’oferir-li una primera atenció a l'home de 35 anys, el va traslladar a l'Hospital La Fe, amb la mà dreta "catastròfica" i múltiples cremades.

D’altra banda, al voltant de les 13:15 hores del diumenge van rebre l'avís d'una persona ferida, un home de 36 anys amb cremades en mans, cara i cames, així com amb dolor a l'abdomen. Segons mitjans locals, el primer cas es va produir quan l'home estava encenent un masclet i li va esclatar a la mà, i el segon quan al ferit li va esclatar la caixa de petards que portava.

Els delictes es redueixen un 15%, però pugen les estafes i ciberdelictes

Les denúncies de delictes comesos durant les Falles de València d'enguany s'han reduït un 15% respecte a l'any passat, especialment els més greus, si bé han augmentat els relacionats amb estafes en targetes de crèdit i la ciberdelinqüència.

Es tracta d'un descens "mig notable" tant en agressions sexuals com en furts, encara que cal tindre en compte que les dates de celebració han sigut diferents de les de 2023, i enguany els dos últims dies de les festes han coincidit en dilluns i dimarts, segons ha destacat la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé.

També et pot interessar

stats