La cremà de la falla municipal de València posa punt final a les Falles 2024

El monument, sota el lema "Dos coloms, una branca", representava la gran contradicció entre la guerra i la pau

Cremà de la falla municipal de València de 2024 / Biel Aliño (Efe)

Punt final a les Falles 2024 de València amb la cremà de la falla municipal. A les 23:00 hores ha començat l'espectacle pirotècnic que ha iniciat l’encesa de la falla municipal, en plena plaça de l'Ajuntament, amb els dos enormes coloms —de 21 metres d'altura— que es disputaven una branca d'olivera, representant la gran contradicció entre la guerra i la pau.

Més propi del que es considera "experimental", dissenyat per l'artista urbà Escif i materialitzat per l'artista faller Pere Baenas, el monument estava envoltat per altres paradoxes com el progrés —una persona mòbil en mà—, una tortuga ninja atrapada per uns plàstics i un ànec gegant de goma al costat d'un altre salvatge.

Sota el lema "Dos coloms, una branca", la falla no ha estat exempta de polèmica. Diversos col·lectius socials van criticar la representació dels quatre ninots enfilats a la tanca de la mascletà i que simbolitzaven persones migrants botant la tanca de Melilla. Finalment, l’Ajuntament de València n'ha autoritzat i s’han pogut salvar del foc. 

Després de l'orde donada per la fallera major, Maria Estela Arlandis —flanquejada pel president de la Generalitat, Carlos Mazón; la ministra de Ciència, Diana Morant; i l'alcaldessa, María José Catalá, així com la seua cort d'honor—, la falla municipal ha començat a cremar davant d'una plaça abarrotada de gent.

Minuts abans de la cremà, María Estela ha pogut atendre els micròfons d’À Punt i no ha amagat la seua felicitat. “Han sigut unes Falles màgiques, ho hem donat tot. Estic orgullosa de tot el treball que hi ha al darrere. És com un somni, encara estic en un núvol”, ha manifestat. 

També et pot interessar

stats