Autoritzades tres plantes fotovoltaiques d'Iberdrola a Villena, Aiora, Zarra i Xarafull

Els col·lectius naturalistes i veïnals de les àrees afectades han assegurat que presentaran recursos d'alçada als projectes

Imatge aèria d'una megaplanta fotovoltaica / À Punt NTC

Iberdrola ha obtingut l'autorització administrativa de tres noves plantes fotovoltaiques, les instal·lacions dels Alforins, Aiora i Cofrents, que ocuparan part del territori dels municipis de Villena (Alt Vinalopó) i d'Aiora, Zarra i Xarafull (Vall d'Aiora-Cofrents), segons ha anunciat aquest dilluns en un comunicat. Són tres de les moltes que estan pendents de rebre aquest pas administratiu, ja que el termini acaba a finals de juliol. Els col·lectius naturalistes i veïnals de les àrees afectades han assegurat que presentaran recursos d'alçada als projectes.

Les dues megaplantes d'Aiora i Cofrents generaran 200 megawatts cadascuna i ocuparan la superfície de més de 1.300 camps de futbol. La dels Alforins, per la seua banda, generarà 50 megawatts més. Segons ha informat la companyia en un comunicat, "la inversió superarà els 280 milions d'euros" i comportarà "la vinculació de 1.550 professionals en períodes punta de treball". A més, "generaran energia neta per a proveir aproximadament 225.000 cases a l'any i evitaran, una vegada posades en marxa, l'emissió a l'atmosfera de més de 135.000 tones de CO₂".

El veïnat, en contra dels projectes

Els projectes, en tot cas, no agraden a tots. Fernando Belda, president de l'Associació Naturalista d'Aiora, ha afirmat que "l'ús de l'energia solar, tal com es planteja en aquests projectes, és totalment pervers", ja que segons sosté "no té sentit utilitzar sòl agrícola, destinat a alimentar persones i animals, quan tenim la solució al sostre de les naus industrials i de les nostres cases".

A més, denuncia que "aquestes instal·lacions quedaran totalment rodejades", reduint l'espai per a trobar menjar els animals de la zona, com són "cérvols, cabirols, senglars, cabres munteses o muflons", entre molts altres. D'aquesta manera, "tindrem més pressió d'aquests animals sobre les zones agrícoles", fet que "ho farà insuportable".

Per la seus part, Iberdrola ha assegurat que les megaplantes integren la conservació de la biodiversitat dels ecosistemes. Està previst el manteniment de la vegetació natural per a utilitzar-la els ramats d'ovelles i s'establiran corredors naturals per a la fauna de la zona. També s'hi instal·laran bucs d'abelles, que explotaran empreses valencianes. Els naturalistes repliquen que aquestes mesures afectaran amb "un canvi radical del paisatge". "Es converteixen en trampes per a aus i font de nous incendis forestals", per les descàrregues en terra.

Iberdrola, finalment, assegura que té previst invertir 6.000 milions d'euros fins al 2025 a Espanya per a subministrar energia competitiva, neta i sostenible.

També et pot interessar

stats