Aturada dels treballadors de presons per a reclamar "reforços urgents de personal"

Reclamen a Institucions Penitenciàries plantilles ajustades a les necessitats reals, una formació adequada per a fer front als interns perillosos i protocols davant les agressions

Imatge d'arxiu del centre penitenciari de Picassent
Imatge d'arxiu del centre penitenciari de Picassent / À Punt NTC

El sindicat CSIF i Acaip-UGT han convocat una aturada de treballadors de presons de la Comunitat Valenciana. L'objectiu, exigir a Institucions Penitenciàries "reforços urgents" de personal i més recursos als centres. La protesta és aquest divendres, a partir de les 11.30 hores.

El sindicat reclama a Institucions Penitenciàries un increment de plantilles per a "ajustar-les a les necessitats reals". També una formació "adequada als treballadors que s'enfronten a interns perillosos o situacions de potencial risc, el desenvolupament de protocols davant agressions i la millora de mitjans coercitius com ara guants, jupetins o protectors".

La central sindical ha alertat que "incidents com els ocorreguts fa poc en els centres penitenciaris de Conca i Algesires podrien reproduir-se en l'àmbit valencià". Segons ha explicat aquest sindicat en un comunicat, "a les presons valencianes hi ha més de 450 places per cobrir, la qual cosa provoca que en l'actualitat les plantilles estiguen minvades i resulten del tot insuficients".

Aquesta situació ocasiona que, per exemple, al centre penitenciari Antoni Asunción, a Picassent (València), "mòduls com els de règim tancat molts dies únicament els cobreixen tres funcionaris, quan el mínim segons la regulació és de quatre", ha denunciat CSIF. Acaip ja va denunciar a l'abril que Picassent és una de les presons "més conflictives", amb 1.130 incidents greus el 2020.

La situació s'agreuja especialment en períodes vacacionals

El sindicat ha insistit que "la situació de precarietat resulta constant, encara que s'agreuja especialment en períodes vacacionals i arriba fins a l'extrem que un únic funcionari vigile 120 presos al centre penitenciari de Picassent, que compta amb una plantilla real que no arriba als 900 treballadors i amb 180 vacants".

El sindicat CSIF i Acaip-UGT denuncia que en períodes vacacionals s'arriba a l'extrem que un sol funcionari vigile a 120 presos en el centre penitenciari de Picassent.

A més, ha advertit de l'"envelliment del personal, amb una edat mitjana de 55 anys, que s'ha d'enfrontar moltes vegades a interns en una situació de clara desigualtat per edat i condicions físiques". També han insistit en "el reconeixement urgent d'agent d'autoritat per als funcionaris de presons".

També et pot interessar

stats