Aterra a Santiago l'avió amb els tres supervivents i cinc dels morts en el naufragi del Villa de Pitanxo

Una delegació amb Pedro Sánchez rep els fèretres dels mariners del vaixell, quatre espanyols i un ghanés

Pedro Sánchez rep en l'aeròdrom militar de Lavacolla als tres supervivents del naufragi
Pedro Sánchez rep en l'aeròdrom militar de Lavacolla als tres supervivents del naufragi / Fernando Calvo (Moncloa)

Els supervivents del Villa de Pitanxo, el pesquer afonat dimarts passat a prop de les aigües canadenques, ja han descansat aquesta nit a casa, després de viatjar des de Saint John's, la capital de Terranova i Labrador en un Airbus A400 que va arribar a la mitjanit a Santiago. Diuen que estan abatuts.

L'avió de l'Exèrcit de l'Aire ha portat les tres úniques persones que van sobreviure a la tragèdia marítima, el patró Juan Padín, el seu nebot Eduardo Rial i el ghanés Samuel Kwesi. Va aterrar a les dotze en punt a l'aeròdrom militar, que està situat al costat de l'aeroport de Santiago.

Ells han perdut 21 companys. Saben que la mar ha retornat els cossos de nou dels seus. I que ara els en falten dotze.

Els familiars dels dotze desapareguts es van poder reunir amb el president del govern, Pedro Sánchez, mitja hora abans que l'avió completara la tornada a casa. En aquesta trobada van estar, a més, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que ja havia tingut una reunió prèvia amb ells.

Les escenes més terribles s'han produït a Lavacolla passada la una de la matinada, amb la baixada dels fèretres de cinc dels mariners del vaixell, quatre espanyols i un ghanés. Les autoritats espanyoles no han donat a conéixer de manera pública la identitat dels pescadors morts que per via aèria han sigut traslladats a Espanya.

Quatre pescadors peruans que van passar pel procés de reconeixement han sigut repatriats directament al seu país.

Les peticions dels familiars a Sánchez

Pedro Sánchez els va acompanyar uns passos i es va reunir també amb els familiars dels 12 desapareguts, acompanyats per parents de les nou persones els cossos de les quals sí que va retornar la mar. Els va prometre, encara que sense terminis, fer tots els possibles per a reprendre la cerca i van decidir donar-li un vot de confiança.

María José de Pazo, que exerceix de portaveu, ha contat a la premsa que el que han decidit és concedir-li "un temps" en el qual estaran "vigilants" per a reprendre les tasques de localització.

Els parents dels desapareguts han pogut traslladar a Sánchez propostes concretes, com que es demane a NAFO (Organització de Pesca del Nord-est Atlàntic) que tots els vaixells que pesquen o transiten per aquelles aigües "es posen una alarma d'albirament", o que se sol·licite al Servei de Salvament canadenc que isquen les seues aeronaus en manera de reconeixement a les aigües NAFO.

A part, han reclamat una reunió urgent aquesta setmana amb el director general de la Marina Mercant per ser el responsable del salvament marítim i el que coordina "totes les coses relatives al naufragi, d'Espanya amb el Canadà".

A més, han demandat enviar a l'illa de Terranova mitjans espanyols per a la reactivació de les tasques de localització, com ara les fragates F-100 o els vaixells Supplier, que porten vehicles teledirigits submarins amb un grau de profunditat de tres mil metres. Això els permet, han explicat, dur a terme operacions en una àmplia gamma de fondàries i condicions ambientals.

El Villa de Pitanxo, propietat de Pesquería Nores, pertanyent a la cooperativa d'armadors de Vigo, es va afonar a 450 quilòmetres al sud-est de l'illa canadenca de Terranova, tal com va registrar la balisa.

També et pot interessar

stats