Assagen un fàrmac addicional al tractament de l'ictus isquèmic que redueix la mortalitat

En el projecte April participen investigadors de l'Hospital La Fe de València

L'assaig clínic APRIL en fase I ha testat el fàrmac ApTOLL sobre una mostra de 151 pacients
L'assaig clínic APRIL en fase I ha testat el fàrmac ApTOLL sobre una mostra de 151 pacients / À Punt

Un assaig clínic liderat per l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, i en el qual participa La Fe de València, està obtenint resultats positius en la reducció de mortalitat en ictus isquèmic amb l'administració d'un nou fàrmac en combinació amb l'habitual tractament endovascular.

L'ictus pot produir-se per l'hemorràgia que genera el trencament d'un vas cerebral o per una disminució important del flux sanguini que rep el cervell. Aquest últim és l'isquèmic, el més freqüent, que representa el 85% del total.

L'assaig clínic April en fase I, presentat en la Conferència Internacional d'Ictus que se celebra aquesta setmana a Dallas (els Estats Units), ha testat el fàrmac ApTOLL sobre una mostra de 151 pacients, de díhuit a noranta anys, de catorze hospitals a Espanya i França.

Entre els hospitals participants destaquen Germans Trias de Badalona (Barcelona), Bellvitge de l'Hospitalet (Barcelona), Trueta de Girona, els madrilenys La Princesa, Doce de Octubre i Ramon i Cajal; el Complex Hospitalari Universitari de la Corunya, Virgen del Rocío de Sevilla i La Fe de València.

El medicament, desenvolupat per la farmacèutica AptaTargets, té una funció neuroprotectora en bloquejar la resposta inflamatòria que el cos produeix després d'un ictus.

Els resultats mostren que ApTOLL va complir amb tots els criteris de valoració principals de seguretat, que és el principal objectiu de la primera fase d'un assaig clínic.

Respecte als criteris d'eficàcia, que s'hauran de corroborar en les següents fases de l'assaig, el grup que va rebre dosi alta d'ApTOLL va registrar una disminució de la mortalitat del 18% al 5% en comparació amb el grup de placebo.

A més, la dosi alta d'ApTOLL va aconseguir reduir el volum final de l'infart i va millorar les puntuacions al cap de 72 hores en funció de l'escala NIHSS, que serveix per a quantificar el dèficit neurològic després d'un accident vascular cerebral agut.

Al cap de noranta dies, quan ja ha passat un marge de temps per a avaluar l'abast de les seqüeles, el 64,3% dels pacients que van rebre dosi alta d'ApTOLL va obtindre una puntuació de 0 a 2, la qual cosa es considera independència funcional.

Entre els pacients als quals se'ls va administrar placebo, van ser un 46,3% els que van obtindre la mateixa puntuació.

El neuròleg de Vall d'Hebron i director mèdic d'AptaTargets, Marc Ribó, ha ressaltat que els resultats "demostren l'efecte neuroprotector d'ApTOLL després de produir-se un ictus, protegint el teixit cerebral en risc".

A més, no s'han observat interaccions amb els fàrmacs que s'administren en els actuals protocols de tractament de l'endovascular de l'ictus isquèmic, per la qual cosa "podria administrar-se a la majoria dels pacients", ha afegit.

Satisfets amb els resultats, els investigadors estan planificant les pròximes fases de l'assaig clínic, així com la possibilitat d'expandir ApTOLL a altres indicacions.

També et pot interessar

stats