El Consell treballa perquè Alacant siga "el port d'eixida definitiu" de l'Ocean Race

L’organització de la carrera a Alacant representa un retorn de 105 milions d’euros, mil llocs de treball i una ocupació hotelera del 90% a la ciutat

Les embarcacions participants a l'Ocean Race salpen aquest diumenge
Les embarcacions participants en l'Ocean Race salpen aquest diumenge / À Punt NTC

Tret d'eixida de l'Ocean Race des del port d'Alacant. Onze embarcacions comencen una aventura arreu del món que arranca aquest diumenge a les 14:00 i en la qual faran un recorregut de 31.361 milles nàutiques (58.112 km) en set etapes, amb final a Gènova (Itàlia) l'1 de juliol.

La Volta al Món de Vela, que torna després d'una aturada de més de cinc anys, estarà marcada pel cinquanté aniversari i serà la cinquena edició consecutiva amb eixida a Alacant. Aquest dissabte, el president de l'Ocean Race, Richard Brisius, ha confirmat que la pròxima edició també començarà a la ciutat durant els mesos d'hivern del 2026-2027, si bé la data exacta encara no ha quedat establida.

En la cita tan esperada ha estat la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, que ha celebrat les bones xifres econòmiques que representa la cursa per a Alacant. "Suposa un retorn de 105 milions d'euros, la creació de mil llocs de treball i el 90% d'ocupació hotelera a la ciutat, i també en altres localitats pròximes com Benidorm, Dénia i Santa Pola". Així mateix, la consellera ha recalcat l'augment d'afluència del públic en comparació a les edicions anteriors, tenint en compte la desestacionalització de la cursa, per celebrar-se el gener. Des de dissabte fins diumenge han visitat les instal·lacions vora 160.000 persones.

"L'aposta de la Generalitat ha sigut clara i decidida, amb 10,5 milions d'inversió", ha apuntat Bueno abans de recordar que "tal com ha dit el president, Ximo Puig, la intenció és que Alacant siga el port d'eixida definitiu de l'Ocean Race" i convertir la ciutat en una referència internacional de l'esport de vela.

En aquesta línia, la consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, també ha estat present per a donar suport a aquesta celebració mundial "que posa Alacant en el mapa, amb un retorn important per a la ciutat", en una cursa "que transcendeix l'àmbit esportiu". Per la seua part, Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, ha coincidit en la dinamització que suposa l'Ocean Race en l'economia, el turisme i la societat alacantina, la qual considera "molt important per al futur, perquè es queda com a marca de la Comunitat Valenciana i de la província d'Alacant".

Així, la regata tindrà una duració de sis mesos per a poder-la completar. Entre les parades s'inclouen ciutats dels cinc continents, passant per Cap Verd, Ciutat del Cap, Itajaí, Newport, Aarhus, Kiel i la Haia. A diferència d'altres anys, en aquesta edició no hi participa cap equip espanyol. En canvi, com a novetat, eixiran dues classes de vaixells: els IMOCA d'alta tecnologia i els monotips VO65.

Aquesta prova, tanmateix, no té un objectiu solament esportiu. Tal com explica Brisius, "desenvoluparem cada vegada més accions per a protegir la salut de l'oceà, reconéixer els drets inherents de l'oceà i sentir la veu de l'oceà. Això no canviarà mai". En aquest sentit, la competició farà estudis per a contindre el canvi climàtic, mesurar la petjada de carboni i compensar les emissions abocades amb embornals vegetals. A més, des del 7 de desembre s'ha pogut gaudir d'activitats paral·leles en l'àmbit esportiu, gastronòmic i cultural per a totes les edats.

També significa una important injecció econòmica a la ciutat d'Alacant. En l'última edició del 2017 la celebració de la competició va permetre crear 1.270 ocupacions, va representar un impacte econòmic positiu de 68 milions d'euros i fiscalment va haver-hi 41 milions d'euros de retorn.

De cara al futur, l'organització ha confirmat que The Ocean Race Europe se celebrarà en el tercer trimestre del 2025, després de l'èxit de la primera edició, l'estiu passat. Les pròximes dues edicions de The Ocean Race al voltant del món tindran lloc el 2026-2027 i el 2030-2031.

També et pot interessar

stats