L'Ocean Race salparà de nou des d'Alacant per a "fer visible la necessària protecció dels oceans"

La Volta al Món de Vela estarà marcada pel 50é aniversari de la regata, però també per la sostenibilitat. Totes les embarcacions participaran en un programa científic per a arreplegar mostres de la salut de l'oceà

Presentació de l'Ocean Race aquest dimecres a Alacant
Presentació de l'Ocean Race aquest dimecres a Alacant / GVA

La Volta al Món de Vela (The Ocean Race), que eixirà des d'Alacant el 15 de gener després d'una aturada de més de cinc anys, estarà marcada pel cinquanta aniversari de la regata, però també per la sostenibilitat, perquè aquesta edició permetrà "fer visible la necessària protecció dels oceans".

Aquesta competició esportiva, que aquest 2023 complirà cinc edicions seguides amb eixida a Alacant, a més de l'objectiu d'obtindre la victòria per part dels equips involucrats, farà estudis per a contindre el canvi climàtic, mesurar la petjada de carboni i compensar les emissions abocades amb embornals vegetals.

Així ho han destacat a Alacant el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president de The Ocean Race, Richard Brisus, que ha assegurat que s'està elaborant "una declaració universal dels drets dels oceans" que es presentarà el setembre vinent a l'Assemblea de l'ONU.

Brisus ha incidit en el fet que la volta al món a vela comptarà amb un programa que anirà recollint mostres sobre l'estat dels oceans.

Pel que fa als aspectes merament esportius, ha indicat que la novetat de la catorzena edició de la Volta al Món a Vela és que eixiran dues classes de vaixells: els IMOCA d'alta tecnologia i els monotips VO65.

Així mateix, ha ressaltat la part social d'aquesta competició, amb programes educatius per a col·legis de la província o cimeres, en les quals, com la que es realitzarà el 23 de gener a Cap Verd, participarà el secretari general de l'ONU, António Guterres.

Ocean Live Park

La ciutat comptarà durant la setmana prèvia amb una completa oferta per a tots els públics en l'Ocean Live Park, un espai de trobada amb gran varietat d'activitats esportives, expositives, gastronòmiques, culturals, lúdiques, educatives, musicals i tecnològiques per a totes les edats.

Entre el 7 i el 15 de gener, diverses activitats nàutiques, esports electrònics, actuacions musicals i altres iniciatives lúdiques abrigallaran l'eixida des d'Alacant.

Alacant es mostrarà com un gran far de la innovació, amb mostres de la indústria del videojoc alacantí i més de seixanta tornejos.

Sis mesos per a fer la volta al món

La regata tindrà una duració de sis mesos per a fer la volta al globus amb parada en ciutats dels cinc continents i farà escales en un total de set etapes passant per Alacant, Cap Verd, Ciutat del Cap, Itajaí, Newport, Aarhus, Kiel Fly-by (un pas de balisa), la Haia i Gènova.

Sobre aquesta edició, Puig ha subratllat que "tindrà el seu propi relat", perquè a més de la suma de "competició i aventura", aquesta cita té "valors afegits que transcendeixen a la superació individual, com ara el compromís ambiental, la sostenibilitat i la paritat", un objectiu que, ha dit, l'Ocean Race pretén aconseguir el 2030.

Voluntat de permanència i un alt impacte econòmic

Puig ha insistit que la Generalitat treballarà perquè aquesta aliança, per la qual l'Ocean Race eixirà des d'Alacant en 2027 i compta amb un museu al port de la ciutat, "vaja més enllà i tinga una permanència en el temps".

Ha insistit que l'última edició, la del 2017, aquesta competició va permetre la creació de 1.270 ocupacions, Alacant va tindre un impacte econòmic positiu de 68 milions d'euros i fiscalment va haver-hi 41 milions d'euros de retorn.

"Alacant serà la capital mundial de la nàutica", ha subratllat Puig, que ha dit compartir els "valors, perquè això és molt més que una competició esportiva i més que un esdeveniment social, ja que és un esdeveniment per a conscienciar-nos de la necessitat de mantindre l'oceà".

També et pot interessar

stats