El ponent dispara els termòmetres a la Comunitat Valenciana

Les màximes d'aquesta jornada han sigut els 44 graus s'han registrat a Crevillent, 43 a Rafal i Coix i els 39,6 a València

Alerta sanitària per calor a la Comunitat Valenciana
Alerta sanitària per calor a la Comunitat Valenciana / Marta Pascual

Aquest dilluns, la calor que ha afectat bona part de la Península durant el cap de setmana ha arribat a la Comunitat Valenciana. Zones del litoral i prelitoral central i sud han expermentat un canvi brusc de temperatures, amb vent de ponent i màximes que poden arribar als 44 graus.

El ponent ha disparat els termòmetres a la Comunitat Valenciana a causa del desplaçament de la massa d'aire africà de la península cap al Mediterrani, que ha provocat l'activació del risc extrem per calor en zones del litoral sud de València i Alacant. Les màximes d'aquesta jornada han sigut els 44 graus s'han registrat a Crevillent, segons dades d'Avament . 43 s'han registrat a Rafal i Coix. La ciutat de València s'ha quedat en 39,6

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat l'alerta sanitària per nivell roig (risc extrem) i nivell taronja en 420 municipis, el que representa quasi el 80% de les localitats valencianes. L’alerta es basa en la predicció que l'empresa especialitzada en meteorologia i canvi climàtic Meteoclim fa per a les 29 zones meteoclimàtiques de la Comunitat Valenciana.

En el següent mapa interactiu pots explorar el nivell d’alerta. 

El pic de calor serà, però, puntual, i s’espera que al final del dia les temperatures comencen a baixar de nou amb l’entrada del vent de mestral, que deixarà descensos tèrmics que en algunes regions poden superar els 15 graus. 

Augmenta un 5% la mortalitat per calor  

Episodis d’altes temperatures com el d’aquest dilluns representen, cada vegada més, una amenaça per a la salut. Un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona preveu un augment significatiu de les morts per calor a Europa els pròxims anys, i Espanya i les zones mediterrànies es perfilen entre el grup de les més vulnerables. Concretament a la Comunitat Valenciana, les morts augmentarien en un 4,9%.  L’estudi, publicat per Èrica Martínez i Marcos Quijal en The Lancet Planetary Health, alerta de la necessitat de prendre mesures urgents contra el canvi climàtic.

També et pot interessar

stats