Aquestes són les mesures que han de complir els establiments que venen productes pirotècnics

Les multes per no respectar la normativa poden oscil·lar entre els 100 i els 30.000 euros

La guàrdia civil inspecciona les botigues de pirotècnia per a comprovar si compleixen amb les mesures de seguretat / À Punt NTC

Comença març i la Guàrdia Civil de València i d'altres municipis fallers es posa mans a l'obra per a inspeccionar les botigues de pirotècnia. L'objectiu és comprovar si els establiments segueixen una sèrie de mesures de seguretat que afecten tant l'espai que ocupen com el producte que venen. Les multes per no complir la normativa poden oscil·lar entre els 100 i els 30.000 euros, depenent del tipus d'infracció.

Pel que fa a les botigues, "han de tindre un sistema de detecció i extinció automàtica d'incendis amb unes característiques constructives, de manera que el magatzem tinga una resistència al foc de 120 minuts", explica Francesc Lleches, director general d'Idelab Ingeniería, empresa consultora en qüestions de seguretat. "A més, han de disposar d'un sistema d'alarma de grau 3, que inclou la detecció de moviment, obertura de portes i, als magatzems, sistemes sísmics que són antibutró", afegeix.

Aquestes condicions alerten i aïllen les botigues en cas que se'n produïsca un incendi a l'exterior i, en aquest sentit, els incompliments o defectes que hi troben els agents durant les inspeccions solen ser que algun element de l'extracció no funcione bé o que, per exemple, no es comunique amb la central receptora d'alarmes.

"Per a nosaltres el més enrevessat és mantindre les instal·lacions durant tot un any per a després obrir les botigues durant dènou dies i fer el 90% de la venda en cinc", explica Samuel Albiñana, gerent de la botiga La Petardería.

Pel que fa als productes, amb la marca de categoria autoritzada, no poden passar del nivell F3 de perillositat, mentre que la quantitat d'elements guardats, que dependran de la grandària del magatzem, no podran superar en cap cas els 150 quilograms. "Han d'estar dins dels envasos o dels embalatges, no es poden tindre els articles a granel o fora de les caixes", aclareix Antonio Díaz, cap d'Intervenció d'Armes i Explosius de la comandància de la Guàrdia Civil a València.

A més a més, els establiments han de tindre una porta d'entrada i d'eixida, i l'aforament serà sempre d'un comprador o dos acompanyants per venedor.

També et pot interessar

stats