Aquestes són les comarques que esperen pluges "localment fortes" des d’aquest dijous

El vent de gregal guanyarà força, sobretot divendres, i les temperatures cauen durant els primers dies de l’hivern meteorològic

Aspecte que presentava a primera hora del matí la Plaça Major d'Alzira, on aquest dijous ja havien caigut les primeres pluges
Aspecte que presentava a primera hora del matí la plaça Major d'Alzira, on aquest dijous ja havien caigut les primeres gotes / Rosa Carrascosa

La Comunitat Valenciana entra en l’hivern meteorològic amb més fred i, sobretot, amb pluja que pot ser significativa. Notaran especialment aquest ambient a la Ribera, la Safor, la Marina Alta i el Baix Segura, on des d’aquest dijous de vesprada i també divendres plourà amb gana.

En altres comarques pròximes, com ara la Marina Baixa, el Comtat, la Vall d’Albaida, la Canal de Navarrés i la Costera també plourà i, a més en aquests casos, les precipitacions apunten que seran profitoses: serà pluja persistent i caurà a poc a poc i durant hores.

Des de l’Agència Estatal de Meteorologia, Aemet, adverteixen de pluja “localment forta o persistent” a la franja litoral. De fet, aquest organisme ha activat a tot el litoral valencià, tret de la zona compresa des de la Marina Baixa cap al sud, l’avís de nivell groc per precipitacions que poden superar els vint litres per metre quadrat en una hora i als seixanta en dotze hores.

Aquesta advertència estarà vigent aquest dijous, mentre que demà l’Aemet només la manté a les comarques litorals del sud del golf de València.

Avisos grocs per pluges que ha decretat l'Aemet
Avisos grocs per pluges que ha decretat l'Aemet / À Punt Oratge

Els factors responsables de l'episodi de pluja seran, principalment l'arribada d'una massa d'aire freda en altura junt amb vent de llevant i gregal que bufarà en superfície, que aportarà molta humitat. Per tant, tindrem condicions perquè les precipitacions siguen copioses en algunes comarques.

La pluja entrarà pel golf de València, per això les comarques costaneres del centre de la Comunitat Valenciana seran les que primeres a rebre la pluja ja de matí.

A poc a poc, la pluja anirà estenent-se a la resta del territori. Es preveu que descarreguen amb força a la franja litoral compresa entre la Ribera Baixa i la Safor a partir del migdia. El mateix passarà al Baix Segura. A les comarques pròximes no es descarten les precipitacions, com tampoc a les del litoral nord, però les previsions apunten que seran menys probables. A l'interior de les comarques del nord serà difícil que arriben les precipitacions.

Tot apunta que divendres serà el dia més complicat. A més del paraigua, caldrà tindre a mà peces d'abrigar. Les màximes no passaran aquest dijous dels 15 graus, fet que suposa un descens d’un parell de graus respecte a les últimes jornades. I a aquest ambient se sumarà el vent de gregal, que s’espera que bufe fort divendres, sobretot a les comarques litorals. Com a resultat, la situació marítima estarà molt alterada.

Previsió de pluges per a aquest divendres
Previsió de pluges per a aquest divendres / À Punt Oratge

Aquestes jornades típicament hivernals ens abandonaran el cap de setmana, quan s’espera que remeta el temporal.

Acaba un novembre “extremadament càlid”

Els dies freds, dijous i divendres, que s’esperen són els propis de l’hivern meteorològic que acabem de començar, assenyalen des d’Aemet. “Allò que no és normal són les temperatures extremadament altes que tenim des de maig”, apunten des de l’organisme meteorològic.

De fet, el mes de novembre, considerat per Aemet com “extremadament càlid”, ha passat a la història com el tercer mes amb l'anomalia càlida més gran del 2022, només per darrere d’octubre i juny. Novembre ha registrat una temperatura de 2,4 graus per damunt dels paràmetres habituals, mentre que octubre i juny han tingut temperatures 2,9 i 3 graus per damunt.

També et pot interessar

stats