Aquest estiu han mort 20 persones ofegades menys que durant el del 2022

Els ofegaments enguany han sigut especialment elevats al mes de juliol, amb dènou morts, i han baixat la resta de mesos

La major part de les platges valencianes no tenen socorrista al mes de setembre
Imatge d'arxiu d'uns socorristes a la platja / À Punt NTC

L'estiu del 2023 a la Comunitat Valenciana ha sigut menys mortal pel que fa als ofegaments que el del 2022, segons les dades de la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, que ha publicat les dades de setembre i l’acumulat des de gener. Aquestes dades inclouen les morts al mar, però també a piscines, rius i parcs aquàtics.

Durant els nou primers mesos de l’any 2022 s’ofegaren 62 persones al nostre territori. En aquest context, juliol va ser el pitjor mes, amb setze ofegaments. Però enguany, malgrat que juliol ha tornat a ser el pitjor mes i ha superat les dades de l’any passat (dènou ofegats), aquest mes ha concentrat pràcticament la meitat de les morts dels set primers mesos de l’any, i ha superat la suma dels mesos de juny, agost i setembre. 

És a dir, que el juliol continua sent el més negre pel que fa als ofegaments a la Comunitat Valenciana, però la xifra total fins a setembre baixa enguany en 20 morts, fins a les 42, perquè la resta de mesos de l’estiu el nombre de persones ofegades ha sigut molt menor.

En juny ha sigut el mateix (6), però a l’agost i al setembre enguany els ofegaments han caigut a la meitat. Mentre que l’agost de 2022 en foren dotze, enguany n'han sigut cinc, i al setembre n'han passat de deu el 2022 a quatre enguany. 

D’aquesta manera, així com el setembre de l’any passat la Comunitat Valenciana liderava l’acumulat d’ofegaments per autonomies, enguany n’és la tercera després de Catalunya, on han mort 56 persones i Andalusia, amb 52 ofegaments. A Melilla no s’ha ofegat cap persona enguany i a La Rioja, només una. 

La xifra millora també en el total de l’estat, ja que durant els primers set mesos del 2022 s’ofegaren 63 persones a Espanya i enguany n’han sigut 53. 

Home i espanyol, perfil de l’ofegat 

El perfil de la persona morta per ofegament el 2023 és la d'un home de nacionalitat espanyola, de més de 45 anys en el 60% dels casos. En més de la meitat de les incidències han perdut la vida en una platja i en 54% de les ocasions no hi havia servei de vigilància quan sí que devia haver-n'hi hagut. A més, en la immensa majoria de les ocasions la defunció s’ha registrat entre les 10:00 i les 20:00 hores.

També et pot interessar

stats