Competència autoritza l'opa del BBVA al Sabadell i deixa l'operació en mans del govern espanyol
El ministre d'Economia podria elevar la qüestió al Consell de Ministres en els pròxims dies
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha aprovat finalment este dimecres, amb compromisos, la possible compra del Banc Sabadell pel BBVA, la qual cosa obri la porta perquè el govern espanyol puga opinar sobre esta operació i fins i tot endurir les condicions per a dur-la a terme.
Després d'una llarga reunió que ha acabat passades les 19:30 hores, la Sala de Competència, formada per cinc membres, entre ells la presidenta de la CNMC, Cani Fernández, ha donat llum verda al dictamen per unanimitat, sense cap vot particular, segons han informat a l'agència EFE fonts pròximes al procés.
Com que Competència subordina l'operació al compliment de compromisos o condicions, la seua resolució no és ferma fins que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, haja resolt elevar el tema al Consell de Ministres.
Atesa l'oposició de l'executiu estatal a l'operació des d'un primer moment, es dona per descomptat que el titular d'Economia decidirà elevar la qüestió al Consell de Ministres en el termini de quinze dies com arreplega la norma.
A partir d'eixe moment, el calendari dona un mes perquè el Consell de Ministres decidisca si confirma la resolució dictada per la CNMC o s'inclina per autoritzar la concentració amb noves condicions.
La llei de defensa de la competència del 2007 deixa clar que estes condicions hauran d'estar degudament motivades per raons de l'interés general distintes de la defensa de la competència, com la seguretat nacional, la protecció del medi ambient o la promoció de la innovació, per exemple. No existeixen precedents en què el govern haja endurit les condicions de compra d'una fusió.
Quasi un any de l'opa
El BBVA va llançar fa quasi un any l'opa sobre el Banc Sabadell, amb la idea d'integrar l'entitat catalana en el seu grup i aconseguir uns estalvis de 850 milions en tres anys, que el conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, considera impossibles d'aconseguir sense una fusió de les dos entitats.
L'últim pas de l'operació és que la CNMV aprove el fullet de l'opa. Això permetrà obrir el període d'acceptació de l'oferta, en què els accionistes del Sabadell tindran almenys trenta dies per a decidir si accepten rebre 0,70 euros en efectiu més una acció del BBVA a canvi de 5,3456 del Sabadell.
Barcala demana que es mantinguen els llocs de treball i el servei
L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, s’ha pronunciat al respecte i ha considerat l’autorització un pas més cap a la resolució final de l'operació, mentre que l'Ajuntament d'Alacant “continua exigint el mateix que ha exigit des del principi, que és que es respecte la xarxa d'oficines i les plantilles com a garantia del servei als clients i usuaris de totes dos entitats bancàries, i que es mantinga i amplie el suport financer a les nostres xicotetes i mitjanes empreses.
Barcala ha dit que, sobre el desenllaç de l’opa hostil, “estarem molt pendents d'això, perquè el compromís amb la nostra terra està per damunt de tot. I per això, cap operació bancària ha de passar per perjudicar tant els llocs de treball a Alacant com els usuaris i clients d'estes entitats".