Aprovar val 600 euros: El negoci dels treballs acadèmics per encàrrec

Les empreses donen accés a una plataforma en línia on s'entreguen els TFG i TFM adaptats al calendari de l'alumnat.

Imatge d'arxiu d'una jove a la biblioteca
Imatge d'arxiu d'una jove a la biblioteca

Després de quatre cursos de grau universitari, l'alumnat s'enfronta a un altre gran repte: el treball de final de grau (TFG), un exercici d'investigació o projecte tutoritzat per un professor o professora de la universitat, amb el qual conclourà els seus estudis. Aquest és l'esforç final i una dura tasca de la qual depén obtindre el títol universitari. Tanmateix, algunes empreses ofereixen una alternativa per a poder esquivar aquest procés.

Actualment, nombroses pàgines web s'ofereixen a estalviar feina als alumnes. Al voltant de 300 euros costa obtindre un TFG. Un pressupost que variarà en virtut del nombre de pàgines, referències bibliogràfiques i de l'idioma.

En nohagasnada.com es pot emplenar un formulari per a calcular el pressupost del document final. S'ofereix des de la redacció d'un text acadèmic o una presentació de PowerPoint fins a un treball de final de màster (TFM). En aquest web, un TFM de 40 pàgines, amb 15 referències bibliogràfiques en català costaria 588 euros.

A la Comunitat Valenciana, almenys dues empreses es dediquen a vendre aquests tipus de serveis. A Alacant se situa Gabinete de Estudios, que ofereix redactar el TFG o TFM llest per a l'entrega, i a València, Ayuda Universitaria ofereix una tutorització i un esborrany, també de tesis doctorals.

Mentre que Gabinete de Estudios anuncia en el seu web que es pot directament comprar el TFG o TFM. Ayuda Universitaria explica que el seu servei ofereix un esborrany del treball, que podria estar per a presentar, però que aconsellen que l'alumne el torne a redactar per a donar-li el seu estil. Tanmateix, el text s'entrega amb les referències bibliogràfiques, el marc teòric i la investigació, siga quantitativa o qualitativa.

Què ofereixen aquestes empreses?

Aquestes empreses asseguren que el producte final és un text de qualitat, adaptat al tema que proposa l'alumne i amb l'aval d'anys d'experiència de l'empresa que compta amb un grup especialitzat d'experts.

Ofereixen accés a una plataforma en línia i s'assigna un tutor o tutora que fa el seguiment del projecte. Així mateix, s'adapten al calendari d'entrega de l'alumnat, perquè puguen lliurar les tasques parcials al tutor o tutora del TFG, "és a dir, com es faria si directament estigueres tu fent el treball", anuncien.

A la pregunta sobre si aquesta contractació és anònima, la resposta és contundent: "absolutament". "No s'ha de proporcionar informació personal" per a obtindre els serveis, asseguren. Tanmateix, ambdues empreses valencianes argumenten que és l'alumnat qui té l'última paraula en l'entrega del document i que recomanen fer una reelaboració final.

Sancions dràstiques de les universitats

La postura de les universitats és clara i estan "totalment en contra" d'aquest tipus de pràctiques. En els últims anys les universitats disposen de sistemes informàtics de detecció de plagi en les proves acadèmiques.

El vicerector d'Ordenació Acadèmica i Professorat de la Universitat Jaume I (UJI), Ximo Gual, ha explicat a À Punt que aquesta no és una pràctica habitual, però admet que hi ha una preocupació davant dels plagis dels treballs. Així, a l'UJI, si detecten qualsevol mena de còpia en aquestes proves les sancions són dràstiques: un zero i tornar a fer un TFG nou.

D'aquesta manera, com exposa Gual, l'empatia amb el tutor és fonamental, per a fomentar la motivació de l'alumnat i que realment es faça un seguiment de la investigació al llarg del curs.

També et pot interessar

stats