L’apagada de la il·luminació nocturna pot comportar beneficis per a la salut

La Comunitat Valenciana continua sent un dels territoris amb més contaminació lumínica, tot i que les mesures implementades en els últims anys hagen reduït els paràmetres en ciutats com València

Plaça de la Mare de Déu amb l'anterior il·luminació / À Punt NTC

Els experts asseguren que l'estalvi energètic en il·luminació també comportarà uns beneficis per a la salut de la població i la fauna animal. A les grans ciutats, els nivells de contaminació lumínica continuen per damunt dels paràmetres aconsellables, i això repercuteix directament en problemes per a agafar el son o en canvis negatius en el comportament dels animals. 

Viure en una ciutat on les nits s'encenen per la quantitat de llum artificial que hi ha al carrer, passa factura econòmica, però també sanitària, i aquesta sí que pot eixir molt més cara a mitjà termini. 

“La llum blanca i potent indica al cervell que és migdia i, per tant, cada vegada retardarem més l’inici del son” declara Gonzalo Pin, cap de la Unitat del Son de Quirón Salud València. “L’excés de llum nocturna fa augmentar l’obesitat, la diabetis secundària, el nombre d’infarts…”.

La Comunitat Valenciana continua sent un dels territoris amb més contaminació lumínica, tot i que les mesures implementades en els últims anys hagen reduït els paràmetres en algunes ciutats com València. Segons una auditoria de la Sindicatura de Comptes, la nostra és la tercera autonomia que més contamina el cel de llum, només per darrere de Madrid i el País Basc. Amb la normativa d'estalvi energètic, els experts esperen que els nivells baixen encara més, però demanen també reglaments municipals que penalitzen un excés de llum durant la nit. 

A més, la il·luminació nocturna també té efectes negatius en els animals. Un cel sobre il·luminat contribueix a canviar per complet el comportament natural de la fauna. Toni Castelló, tècnic de conservació de SEO Birdlife, ens ho explica: “Els animals pensen que és de dia, augmenten els cicles i la duració dels períodes d’activitat i, a més, es desorienten perquè les seues referències es difuminen”.

Apagar l'excés de llum al planeta perquè el dia siga dia i la nit, nit.

També et pot interessar

stats