Dos anys de Gloria, el temporal mortal que avisa de l’emergència climàtica

Tot i que la pandèmia ha endarrerit les obres de reconstrucció i ajudes, la gran majoria de destrosses ja estan arreglades

q 2 anys gloria

Fa dos anys, l’històric temporal Gloria va afectar tot el litoral per les fortes ràfegues de vent de més de 100 quilòmetres per hora i una extraordinària pujada del nivell de la mar, amb registres d’ones de més de huit metres mar endins. Aquest fenomen meteorològic extrem va provocar la mort de cinc persones: tres per hipotèrmia, una arrossegada per l'aigua, i una altra en assolar-se sa casa a Alcoi (Alcoià).

Joan Carles Fortea, meteoròleg d’À Punt, explica que "en el nou escenari climàtic al qual ens dirigim, fenòmens com Gloria seran més probables i freqüents". Així, interpreta aquest temporal històric com un avís dels efectes de l’emergència climàtica sobre la Comunitat Valenciana. 

Quant a les pèrdues econòmiques, Gloria va causar nombroses destrosses materials, especialment al litoral, la majoria de les quals ja s’han arreglat. La pandèmia, però, ha endarrerit tant les obres de reconstrucció com les ajudes. De fet, els efectes del temporal es van sumar als de la crisi sanitària i han fet que alguns negocis afectats hagen tancat les portes definitivament. 

També et pot interessar

stats