Dos anys de la llei d'eutanàsia: 51 valencians han evitat el patiment abans de morir

El 2022, primer any complet de prestació efectiva, l'eutanàsia va suposar menys del 0,07% del total de defuncions registrades a Espanya

Una voluntària acompanya a una persona que requereix cures pal·liatives
Una voluntària acompanya una persona que requereix cures pal·liatives / Europa Press

Aquest diumenge fa dos anys de l’entrada en vigor de la llei de l’eutanàsia. La norma estableix que la pràctica es pot dur a terme en pacients que la sol·liciten i que es troben en un context de "patiment greu, crònic i impossibilitant o [de] malaltia greu i incurable, causants d'un sofriment intolerable".

Des d’aleshores, a la Comunitat Valenciana, 51 persones han evitat el patiment que sofrien gràcies a la llei, mentre que en una vintena de casos no s'ha acceptat la petició. Un total de 26 persones es van acollir a l'eutanàsia a la Comunitat Valenciana l’any passat, xifra que suposa el 0,051% de les defuncions anuals registrades, d’acord amb el balanç que va oferir dijous passat l'associació Dret a Morir Dignament. 

A casa nostra, la primera que va demanar aplicar l'eutanàsia va ser una dona de seixanta anys que patia esclerosi múltiple des de feia vint i que va morir de forma digna a l'Hospital de Sant Joan d'Alacant.

El passat mes de març el Tribunal Constitucional rebutjà el recurs de Vox i avalà per àmplia majoria la llei d'eutanàsia. "L'eutanàsia s'harmonitza amb altres drets que estan recollits en la Constitució i són prioritaris, com el dret a la vida, però que ha d'estar també connectat amb el dret a la llibertat, la intimitat i la dignitat", expressa María José Alemany, presidenta de l'associació Dret a Morir Dignament Comunitat Valenciana.

Balanç a l'estat espanyol

El 2022, primer any complet de prestació efectiva, l'eutanàsia va suposar menys del 0,07% del total de defuncions registrades a Espanya, xifra que evidencia grans disparitats entre comunitats. A més, està molt allunyada dels països en què el dret a la mort assistida està consolidat, on representa entre l'1 i el 4% de les defuncions.

També et pot interessar

stats