La Comunitat Valenciana va registrar 26 morts per eutanàsia l’any passat

La valenciana és la quarta autonomia on més persones van demanar posar fi a la seua vida fent servir aquest dret

Catalunya lidera la xifra de morts per eutanàsia durant el 2022
Catalunya lidera la xifra de morts per eutanàsia durant el 2022 / À Punt NTC

Un total de 26 persones es van acollir a l'eutanàsia a la Comunitat Valenciana l’any passat, xifra que suposa el 0,051% de les defuncions anuals registrades, d’acord amb el balanç que ha oferit aquest dijous l'associació Dret a Morir Dignament. La Comunitat Valenciana és la quarta autonomia on més persones es van acollir a aquesta manera de posar fi a la seua vida, per darrere de Catalunya, que dobla àmpliament la xifra valenciana, Madrid i Andalusia.

La Llei de l'Eutanàsia va entrar en vigor fa dos anys, el 25 de juny de 2021. Des d’aleshores, l'associació Dret a Morir Dignament recopila la informació que a avaluar la posada en pràctica d’aquesta norma, identificar buits legals i proposar millores. Al llarg de l’any passat, en tot l’Estat 295 persones que es van acollir a l'eutanàsia. El rànquing estatal està encapçalat per Catalunya (91), Madrid (38), Andalusia (29), Comunitat Valenciana (26) i Euskadi (24).

Segons les dades del Dret a Morir Dignament, s'han dut a terme 370 eutanàsies entre juny de 2021 i desembre de 2022. D'acord amb els seus càlculs, "probablement més de 1.000 la van sol·licitar".

"És una bona notícia i la constatació que era una norma necessària. És d'esperar que la xifra cresca en els pròxims anys, a mesura que aquest dret es consolide entre la ciutadania i millore la resposta dels serveis sanitaris", han ressaltat els portaveus de Dret a Morir Dignament Fernando Marín i Fernando Sanz en una roda de premsa.

Així, en 2022, l'eutanàsia va suposar menys del 0,07% del total de defuncions anuals a Espanya. Es tracta d’un percentatge "molt allunyat" del de països on el dret a la mort assistida està ben assentat, on representa entre l'1 i el 4 % del total de defuncions.

També et pot interessar

stats