Dos anys després de l’assassinat de Samuel, el cas continua obert

Un jurat popular de nou membres determinarà, previsiblement en un termini breu, si es tracta d'un crim homòfob 

Manifestació del Dia de l'Orgull a la Corunya en record al crim de Samuel Luiz
Manifestació del Dia de l'Orgull a la Corunya en record al crim de Samuel Luiz / M. Dylan

Es compleixen dos anys de l'assassinat de Samuel Luiz a la Corunya, però el cas continua obert, a l'espera que la Fiscalia formule acusacions contra els cinc adults implicats —tres en presó provisional— mentre que els dos menors ja van ser condemnats.

En la matinada del 2 al 3 de juliol de 2021, Samuel, de 24 anys, va ser atacat per un grup de joves que el van agredir en l'avinguda de Buenos Aires fins a matar-lo, segons la investigació de la Policia Nacional, que va revisar càmeres de seguretat i els telèfons mòbils dels acusats, a més de recollir diferents testimoniatges d'aquella nit.

Després de l'agressió que va posar fi a la vida de Samuel i fruit de la investigació, la Policia Nacional va detindre set persones, cinc majors d'edat i dos joves que en el moment dels fets eren menors i que van ser condemnats a tres anys i mig d'internament en règim tancat com a autors d'un delicte d'assassinat per la seua participació en els fets.

El cas se centra ara en els altres cinc sospitosos per un delicte d'homicidi o assassinat, les tres persones que segueixen en la presó, una xica que està en llibertat des del 9 de juliol de 2021 i un altre detingut que va estar un mes en la presó, però que ara es troba en llibertat.

Els tres homes —un d'ells havia anat a declarar a la policia de manera voluntària per a desvincular-se del cas— romanen a la presó provisional després que la magistrada del jutjat d'instrucció número 8 de la Corunya decretara fa un mes, a petició de la Fiscalia, la pròrroga de les mesures cautelars, segons havia informat el Tribunal Superior de Justícia de Galícia.

Més a prop de determinar si es tracta d’un crim homòfob

Serà en el judici oral on aquestes cinc persones s’asseuran davant d’un jurat popular compost per nou membres i on es determinarà una de les principals qüestions del cas: si es tracta d'un crim homòfob. De fet, una de les claus de l'escrit d'acusació de la Fiscalia serà si afig l'agreujant d'odi en les conclusions prèvies.

En la investigació policial han aparegut indicis relatius a comentaris d'alguns dels processats sobre el seu odi als homosexuals, que així ho apunten, però la circumstància agreujant de l'homofòbia haurà de demostrar-se i comptar amb almenys set vots entre els nou membres del jurat perquè el tribunal el considere provat.

Aquesta qüestió ha provocat que Samuel, que va ser auxiliat pels senegalesos Ibrahima Diack i Magatte Ndiaye, que res van poder fer per salvar-lo, s'haja convertit en una icona de la lluita LGTBIQ+, per la qual cosa l'associació ALAS A Coruña organitza aquest dilluns, coincidint amb l'aniversari de la seua mort, una vigília a les 20:00 hores en el lloc on va ser assassinat.

Dos anys després d'aquella pallissa mortal, la causa continua oberta, a l'espera que la jutgessa acabe la fase d'instrucció, que s'espera que siga en un termini breu, ja que ja compta amb les declaracions de tots els investigats, els testimonis i els informes policials sobre l'ocorregut en la nit del 2 al 3 de juliol.

També et pot interessar

stats