Antonio Gutiérrez, neurocirurgià: “El gran viatge que tenim en el segle XXI és el que condueix al cervell”
L’especialista alerta que el Parkinson pot convertir-se en una pandèmia el 2040 i aposta per fomentar la investigació per a millorar en prevenció.
Hui és el Dia Mundial del Parkinson, una malaltia neurodegenerativa que afecta set milions de persones a tot el món, 160.000 a Espanya. Segons el neurocirurgià de la Unitat de Neurocirurgia Funcional de l’Hospital Universitari la Fe, Antonio Gutiérrez, pot convertir-se en una pandèmia el 2040. Per això, en declaracions a À Punt Notícies matí, ha assenyalat que “el gran viatge que tenim en el segle XXI és el que condueix al cervell”.
La malaltia, que afecta el sistema nerviós central de manera crònica i invalidant, té un procés en molts casos llarg, des que es detecten els primers símptomes, fins que es diagnostica i tracta. És per això que l’especialista ha advocat perquè s’invertisca més en investigació i en la diagnosi precoç. “En una gran part de les primeres etapes de la malaltia, el pacient ja pateix i no rep el tractament adient”, ha assegurat.
Entre els elements que, segons Antonio Gutiérrez, influeixen en la incidència del Parkinson estan, a més del component genètic, l’estil de vida i l’estrés, especialment els estats d’angoixa. És per això que, segons comenta, un estil de vida saludable és un factor clau per a reduir les possibilitats de patir aquesta malaltia. Sobre el símptoma que més afecta els pacients, ha esmentat la rigidesa.
Més recursos per a investigació
Malgrat que encara no hi ha un tractament efectiu per a acabar amb el Parkinson, Antonio Gutiérrez ha assenyalat que “es podran tractar els símptomes de manera clara i controlar la simptomatologia”. En aquest sentit, el neurocirurgià ha indicat que la societat “s’ha de conscienciar que s’ha de tindre la millor sanitat”, i ha posat l’exemple del Parkinson com a “l’esforç que es fa per a oferir als pacients l’oportunitat de portar la millor vida possible”.