Antibiòtic a distància per a salvar una foca grisa que creua les aigües de la Marina

Els veterinaris de l'Oceanogràfic li administren una dosi amb una sarbatana per a recuperar-la de les ferides i d'una afecció pulmonar.

Foto de portada: Un dels veterinaris de la Fundació Oceanogràfic en el moment de llançar l'antibiòtic a la foca

Presenta ferides al coll, provocades pels residus que se li han enganxat a la mar, i potser alguna malaltia pulmonar perquè el seu comportament és anòmal. Els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic volien assistir la foca grisa (Halichoerus grypus) que a finals de la setmana passada es va deixar veure en aigües de la Marina, però davant la impossibilitat de capturar-la, perquè es tracta d'un animal molt fugisser, van recórrer a l'enginy i a la seua professionalitat per a administrar-li el tractament: li han injectat a distància, amb una sarbatana, una dosi d'antibiòtic per a trenta dies.

L'opció més habitual en casos d'animals marins malalts és capturar-los i traslladar-los a un centre de recuperació, on ja se'ls fa el diagnòstic i se'ls administra el tractament, però en el cas d'aquesta foca grisa, aquesta opció resultava complicada perquè estava a la mar, on es fa difícil capturar-la. "Resulta més senzill agarrar-les si s'acosten a l'arena", apunta José Luis Crespo, un dels veterinaris que ha intervingut en aquesta curiosa acció de recuperació.

"Són animals amb molta força, pesen molt i s'escorren fàcilment", explica el també responsable de l'àrea de conservació de la Fundació Oceanogràfic. Per això, després de donar-li menjar i de diversos intents fallits per a capturar-la, van apostar per injectar-li l'antibiòtic a distància. Era l'única solució.

Amb l'ajuda de la Policia Local de Xàbia, i després de preparar el medicament a terra, els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic es van endinsar en la cala del Portitxol. Una vegada localitzat l'animal, li van llançar l'antibiòtic amb una sarbatana. La dosi tindrà efecte durant trenta dies i, segons ha explicat Crespo, afavorirà la millora tant de la ferida que li han provocat els residus al coll, com la malaltia que els veterinaris creuen que té.

"De la ferida al coll es pot recuperar, perquè amb el pas del temps li pot cicatritzar, però a més, pensem que té algun altre problema, perquè dorm més de l'habitual, sura molt i té els ulls tancats durant molt de temps. A més, hem observat que la respiració és anòmala i l'aspecte de la pell no és molt bo. Tot això ens fa pensar que presenta alguna malaltia pulmonar, com una pneumònia", detalla a À Punt el coordinador de l'àrea de conservació de la Fundació Oceanogràfic.

Potser es va endinsar al Mediterrani procedent de l'Atlàntic

Ara com ara es desconeix com ha pogut arribar aquesta foca grisa a les aigües valencianes. Crespo apunta que no és un fet "totalment atípic", perquè es tracta d'una espècie que sol viure a les costes de Galícia o Portugal. Una de les opcions que es contempla és que l'animal haja entrat per l'estret de Gibraltar. Ara podria estar buscant una eixida cap al nord.

Tant de bo l'antibiòtic que li han administrat li permeta continuar el viatge en llibertat, però si això no ocorre i continua refugiant-se a prop de la costa valenciana, des de la Fundació Oceanogràfic adverteixen que en cas que algú torne a albirar-la, especialment si es troba en una zona amb presència humana, sols ha de telefonar al 112 i "no fer res més". Mantindre la distància, deixar-la en calma i no donar-li menjar són alguns dels consells que apunten des de la Fundació Oceanogràfic per tal de no perjudicar més aquest animal.

També et pot interessar

stats