Amnistia Internacional reconeix la lluita contra l'oblit de les víctimes de la fossa 113 de Paterna

L'organització atorga el Premi pels Drets Humans a l'associació de familiars dels afusellats durant la dictadura.

L'equip d'experts d'ArqueoAntro durant l'excavació de la Fossa 113 de Paterna
L'equip d'experts d'ArqueoAntro durant l'excavació de la Fossa 113 de Paterna / Elena Tamarit

L'exhumació de la fossa 113 del cementeri de Paterna, considerada una de les més grans de la Comunitat Valenciana, va ser l'última etapa d'anys de batalla fins a recuperar aquells que van ser afusellats el 18 de gener de 1940. Ara, els seus descendents han sigut premiats per Amnistia Internacional per la seua perseverança contra l'oblit.

Amb motiu del seu 40 aniversari al país, la delegació valenciana els concedeix un premi en la categoria de Drets Humans. Però aquest reconeixement s'estén als alcaldes, activistes i treballadors de les localitats valencianes que van ser afusellats pels voltants del cementeri de l'Horta Nord, el trauma dels quals han heretat familiars i amics.

Aquest guardó coincideix amb l'anunci de la Generalitat Valenciana, durant un acte per la memòria històrica, que destinarà l’any que ve 350.000 euros per a crear un banc d'ADN que facilite la identificació de les víctimes executades a Paterna. Així, aquesta administració s'uneix a la intenció de la Diputació de València i l'Ajuntament de Castelló perquè siguen les institucions públiques les encarregades de recuperar i reparar les víctimes de la dictadura franquista.

Incorporació a la querella argentina

Les associacions de familiars, entre les quals es troba la fossa 113, han presentat aquesta setmana fins a 500 denúncies en l'ambaixada argentina per a sumar-se al procediment judicial conegut com a Querella Argentina. La jutgessa Marina Salvini instrueix la causa per a demanar responsabilitats davant d’aquests crims de lesa humanitat que, contràriament al que ocorre a Espanya, al país sud-americà no prescriuen.

També et pot interessar

stats