Dani Alves ix de la presó després de pagar la fiança d'un milió d'euros

L'exfutbolista del Barça, condemnat a quatre anys i mig de presó per violar una jove en una discoteca, esperarà en llibertat provisional que la sentència siga ferma

Alves ix de presó
Alves ix de presó / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
25 de març 2024 - 12:57 Actualitzat: 26 de març 2024 - 15:25

El futbolista Dani Alves ha pagat aquest dilluns al jutjat el milió d'euros en què va fixar dimecres l'Audiència de Barcelona la fiança per tal de poder eixir de presó. Una vegada ha satisfet la quantitat l'exjugador del Barça, que va ser condemnat al febrer a quatre anys i mig de presó per violar una jove en els banys d'una discoteca el 30 de desembre de 2022, i ha abandonat el penitenciari on ha estat reclòs preventivament els últims catorze mesos, des del gener del 2023. L'eixida al carrer s'ha produït a primera hora d'aquesta vesprada després dels cinc dies que ha tardat per a reunir els diners. De fet, el tribunal ja ha ordenat en una resolució la posada en llibertat, que ja s'ha notificat a totes les parts en el procés. Aleshores, l'internacional quedarà a l'espera que es resolguen els recursos pendents fins que la sentència que el va considerar culpable d'agressió sexual siga ferma.

Segons han informat en EFE fonts judicials, la defensa d'Alves ja ha depositat en la secció 21 de l'Audiència de Barcelona el milió d'euros requerit, per la qual cosa ja podria abandonar legalment la presó de Brians 2. L'escrit en què el tribunal va acordar la posada en llibertat provisional estableix també la prohibició per al penat d'eixir del territori nacional i l'obliguen a lliurar els dos passaports que té —espanyol i brasiler— així com a comparéixer davant del tribunal setmanalment. Igualment, els magistrats li prohibeixen acostar-se a menys d'un quilòmetre de la víctima, així com de sa casa, del lloc de treball o qualsevol altre lloc que ella freqüente. Tampoc tindrà permés comunicar-se amb ella per qualsevol mitjà.

Al brasiler l'enviaren a presó preventivament el 20 de gener del 2023, després que una jove el denunciara per haver-la violat en els banys d'un reservat de la discoteca Sutton de Barcelona. Per aquests fets, l'Audiència de Barcelona el va condemnar el 22 de febrer del 2024 en primera instància a quatre anys i mig de presó. La pena imposada finalment va ser substancialment inferior a les peticions de la Fiscalia i l'acusació particular, que demanaven nou i dotze anys de presó. 

Dimecres passat, la secció 21 del mateix tribunal, amb el vot particular en contra d'un dels tres magistrats, va acordar permetre-li eixir de la presó quan consignara una fiança d'un milió d'euros, mentre es resolen els recursos contra la sentència. Per part seua, la Fiscalia Provincial de Barcelona ha interposat un recurs de súplica contra la llibertat sota fiança d'Alves, per considerar que es mantenen els motius pels quals es va adoptar la presó provisional fa ja més d'un any. L'advocada de la víctima ha anunciat un moviment en el mateix sentit.

D'acord amb el criteri del ministeri públic, el risc de fugida del penat es dona "fins i tot amb més intensitat considerant que el senyor Alves ha sigut condemnat com a autor responsable d'un delicte d'agressió sexual a la pena de quatre anys i sis mesos de presó".

D'altra banda, al migdia d'aquest dilluns i després de depositar la fiança, la lletrada de l'exjugador del Barça s'ha dirigit cap a la presó de Brians 2, enmig d'una forta expectació mediàtica a les portes de la presó, on desenes de mitjans esperen que isca.

Alves ha pogut reunir la quantia després de quasi una setmana, en la qual ha tingut múltiples complicacions per a consignar els diners, més de les esperades en algú amb la capacitat econòmica que se li pressuposa a un futbolista d'elit. A més de les dificultats per l'elevada suma imposada, una de les més altes que es recorden en els tribunals espanyols, i la complexitat dels tràmits per a moure tal quantitat de diners, s'hi ha afegit un tercer factor, com és el dany reputacional que pot suposar avalar econòmicament un condemnat per violació.

Inicialment, Alves va recórrer a la família de l'excompany del Barça Neymar Da Silva, qui en el seu moment va fer gala públicament d'haver-lo ajudat a pagar els 150.000 euros de fiança per a cobrir una eventual indemnització a la víctima. Però la setmana passada el pare del futbolista —amb qui va coincidir en la selecció brasilera, en el Barça i en el PSG—, va deixar clar en un comunicat que no abonaria els diners. La família de Neymar donava així, almenys públicament, una portada a Dani Alves des del Brasil, el mateix dia en què el president del país, Lula Da Silva, advertia: "Els diners que té Alves, els diners que algú podria prestar-li, no poden redimir l'ofensa d'un home cap a una dona que ell va violar".

Al llarg del procés, la defensa de l'internacional brasiler ha argumentat que la solvència econòmica del futbolista s'ha evaporat arran de la seua detenció, en haver-se rescindit tant el contracte que tenia amb el club Pumes de Mèxic, com els acords de patrocini amb diferents marques a les quals representava. 

També et pot interessar

stats