Alta mortalitat en l'espècie àguila de panxa blanca de Castelló

Des d'Ecologistes en Acció de Vila-real estudien els nius buits d'aquesta àguila que els últims 10 anys ha disminuït en un 25%.

Josep Bort controla on està el niu per a fer arribar el dron fins allí

Josep i Juan Luis Bort treballen en un projecte que estudia l'estat dels forats buits o nius abandonats que han deixat les àguiles de panxa blanca. Els dos pertanyen a l'ONG Ecologistes en Acció de Vila-real. L'alta mortalitat d'aquesta espècie, que s'ha catalogat com a vulnerable a la Comunitat Valenciana, es deu principalment a la proximitat dels seus nius a torres elèctriques cosa que fa que moren ofegades pels cables, que s'estavellen en la mateixa torre o s'electrocuten. Altres motius són els tirs, l'ofegament en basses de reg o l'enverinament, ara en augment. A més, aquesta espècie té la particularitat de viure fortament emparellada de per vida i quan un exemplar mor, és molt probable que l'endemà muira la seua parella de la mateixa manera.

Un altre motiu és la destrucció del seu hàbitat. Aquestes àguiles crien per davall dels 800 metres d'altitud i ara mateix aquests espais estan ocupats per conreus i per tant són més humans, la qual cosa fa que les aus abandonen els nius que hi tenen. A més, si els ocupen altres espècies com els voltors, les àguiles ja no tornen al lloc.

Els germans Josep i Juan Luis Bort treballen amb càmera, telescopi i dron. Localitzen el niu, fan volar el seu dron fins allí i poden gravar i veure imatges des d'altres perspectives: els materials del niu, si estan danyats o no, i sobretot com és el seu entorn. Amb el projecte dron analitzen la problemàtica per a poder aplicar-hi solucions. A Vilanova s'ha instal·lat un niu artificial amb condicions òptimes per veure si hi va alguna parella a ocupar-lo o no. De moment, segueixen a l'espera.

També et pot interessar

stats