Reben l'alta totes les persones ferides en la mascletà per l'explosió d'una candela

Segons ha explicat el regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, Aarón Cano, l'accident no l'ha causat una carcassa, com es pensava en principi

Vídeo que mostra el moment en què la carcassa ha provocat l'accident
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de març 2023 - 14:50 Actualitzat: 10 de març 2023 - 20:49

Esglai en la desena mascletà de les Falles del 2023. Una vintena de persones han resultat ferides aquest divendres a la plaça de l'Ajuntament de València, durant la disparada de la pirotècnia Zaragozana a causa d'una candela que ha fet explosió entre el públic. Així ho ha confirmat el regidor de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, Aarón Cano, en el programa d'À Punt Bona vesprada, on també ha informat que a les dèsset persones que han atés als hospitals Doctor Peset, General i Clínic —set dones i sis homes de 26 a 59 anys— ja els han donat l'alta.

Malgrat que les primeres informacions sobre l'accident apuntaven que una de les carcasses de la mascletà ha eixit disparada i sense control cap al públic que estava a la zona de seguretat a l'altura de Loterías Bello, el regidor ha confirmat aquesta vesprada que en realitat ha explotat una candela que ha caigut entre el públic per causes encara desconegudes, però que estan investigant.

Cano ha subratllat que el resultat ha sigut molt lleu, perquè la càrrega de pólvora de la candela no és molt important i que és molt difícil que qualsevol classe de producte pirotècnic isca de la gàbia i explote entre el públic, que es col·loca a una distància de seguretat mesurada per especialistes. Així mateix, ha destacat el bon funcionament de les mesures de seguretat de la mascletà, especialment la via d’evacuació situada al carrer de les Barques, que ha permés que “la fugida de la situació no siga pitjor que la situació en si”. 

Detall de la cama d'una de les persones ferides per impacte de la metralla de la carcassa
Detall de la cama d'una de les persones ferides per impacte de la metralla de la carcassa / À Punt NTC

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha agraït el funcionament ràpid i correcte dels protocols d'atenció a les persones que han patit ferides lleus a la zona del carrer de les Barques, a través d’un missatge en el seu compte de Twitter. “Ens hem interessat per totes les persones ferides, a qui desitgem una recuperació molt ràpida”, ha afegit. 

També s’ha manifestat en la mateixa xarxa social el candidat del Partit Popular a la presidència de la Generalitat, Carlos Mazon, que ha desitjat la ràpida recuperació de les persones ferides. Un missatge molt semblant al que ha publicat la candidata del PP a l’alcaldia de València, María José Catalá.

D’altra banda, la coordinadora autonòmica de Podem i candidata a l'alcaldia de València, Pilar Lima, ha escrit “tot l'ànim del món per als ferits de l'accident de la mascletà de hui, sempre és molt dolorós quan la festa es veu truncada per accidents com aquest”.

Mascletà per a visibilitzar les malalties minoritàries

La mascletà d’aquest divendres, a càrrec de la pirotècnia Zaragozana, empresa històrica de la capital aragonesa, ha estat dedicada a visibilitzar les malalties minoritàries. Luis Brunchú ha sigut el dissenyador d’aquesta proposta “potent i clàssica” i també s’ha encarregat de disparar els noranta quilos de pólvora, que han esclatat en una mascletà de vora cinc minuts.

A aquesta desena mascletà ha acudit la jove valenciana Noah Higón, que té una gran repercussió en les xarxes socials per la tasca de divulgació que fa de les set malalties minoritàries que pateix, i que enguany protagonitza el ninot central de la falla gran de la comissió Tres Forques - Conca - Pérez Galdós.

Brunchú ha assenyalat que la pirotècnia Zaragozana dispararà una mascletà precisament en aquesta falla i han convidat la jove perquè puga veure com treballen. "Noah també pateix sordesa i volíem veure com suportava el soroll i, per descomptat, visibilitzar les persones amb malalties minoritàries", ha subratllat.

Després de la mascletà, el pirotècnic s'ha mostrat "tranquil" i "molt content" amb el resultat. "Aquesta és una plaça molt agraïda i ací és ben difícil fer-ho malament" –ha ressaltat–, al mateix temps que ha reconegut que el públic valencià de la catedral de la pólvora també és "molt exigent", cosa que implica "una responsabilitat que tens en pocs llocs".

També et pot interessar

stats