Alcoi retira la Medalla d’Or a Franco

La proposta tira avant amb el suport de tots els grups municipals, excepte Vox, que ha qualificat la rectificació “d’aquelarre oportunista”

4.ALCOI, MILA TORMO.jpg
El ple ha rectificat la decisió adoptada el 1959 en compliment de la llei de memòria històrica / Mila Tormo

Alcoi rectifica el seu passat. La ciutat ha anul·lat aquest divendres, en un ple extraordinari, l'acord que va adoptar la corporació del 10 d'abril del 1959 i que atorgava la Medalla d'Or de la ciutat al dictador Francisco Franco.

El consistori adopta aquesta decisió en compliment de la llei de memòria històrica. La retirada del reconeixement al dictador ha tirat avant amb els vots del PSOE, PP, Compromís, Ciutadans, Podem i Guanyar; només Vox hi ha votat en contra.

L'acta d'aquell ple de finals dels cinquanta apunta que la medalla va ser atorgada "en l'acte i manifestació d'indestructible i entusiasta adhesió a la seua persona i al règim que representa, com a salvador de la pàtria i restaurador de la vida dels municipis espanyols".

El manteniment d'honors al dictador Franco és absolutament incompatible amb la defensa dels drets democràtics Quique Ruiz - Porteveu municipal del PP

Fonts municipals han remarcat que "no es pot retirar la medalla perquè la distinció era vitalícia i el dictador va morir el 20 de novembre del 1975", però el que sí que es pot és "deixar sense efectes els acords d'aquell ple".

La regidora de Democràcia Participativa i Transparència, la socialista Teresa Sanjuán, ha destacat que el ple s'ha celebrat perquè és "una qüestió de dignitat per tantes persones que van patir la repressió".

El Partit Popular, per la seua banda, ha votat favorablement perquè "el manteniment d'honors al dictador Francisco Franco és absolutament incompatible amb la defensa dels drets democràtics", segons ha explicat el seu portaveu, Quique Ruiz.

S'anul·la una distinció que Alcoi mai hauria d'haver atorgat Màrius Ivorra - Porteveu municipal de Compromís

Compromís, a través del seu regidor Màrius Ivorra, ha remarcat que "54 anys després, es realitza un acte de justícia" i s'anul·larà "una distinció que Alcoi mai hauria d'haver atorgat".

D’altra banda, la portaveu de Ciutadans, Rosa García, ha recalcat que el seu vot favorable s'ha donat perquè "quan una situació és tan clara, no mereix debat".

El regidor de Podem Cristian Santiago ha recordat que "Alcoi torna a complir amb els principis de memòria històrica" i ha puntualitzat que "hui, per fi, posa fi a una anomalia democràtica".

Marcos Martínez, regidor no adscrit, també hi ha votat a favor, després de recalcar que es deixarà sense vigor "una cosa que va deixar d'estar en vigor el novembre del 1975".

No obstant això, l'únic vot en contra ha arribat des del regidor de Vox, David Abad, qui ha assenyalat que en el seu grup no col·laborarà "en aquest aquelarre oportunista" i s'ha preguntat si "això és el que veritablement interessa als alcoians".

També et pot interessar

stats