Un jutjat de Gandia obri diligències penals per primera vegada a la Comunitat Valenciana per les fosses del franquisme

En l’excavació s'han recuperat les restes òssies de quinze cossos i es creu que n'hi ha fins a 62

La tercera excavació al cementeri de Gandia / À Punt NTC

Per primera vegada a la Comunitat Valenciana, un jutjat de Gandia (Safor) ha obert diligències penals per afusellaments durant el franquisme, arran de l'obertura d'una fossa comuna al cementeri. De moment ja s'han recuperat les restes òssies de quinze cossos i es creu que en aquesta fossa comuna n'hi ha fins a 62. 

Només descobrir-se les restes, des de l'ajuntament es va presentar la denúncia als jutjats, el procediment habitual en aquests casos, però el que és nou és que la investigació no s'ha arxivat. “Fins ara els jutges ens deien que les restes òssies tenien més de vint anys i un dia i, per tant, el cas s’arxivava”, explica Aradia Ruiz, advocada del col·lectiu El Rogle i membre de l'equip que denuncia els crims de lesa humanitat del franquisme.

El recorregut judicial d'aquest expedient és incert, però des de les associacions que lluiten contra la impunitat del franquisme confien que siga un primer pas per a dignificar la memòria de les víctimes. Asseguren que existeixen ferramentes: “Hi ha lleis a Espanya per a criminalitzar el franquisme, que s’han d’emparar en la legislació internacional”, apunta Aradia. 

Es creu que les persones afusellades a Gandia eren membres de les corporacions locals en temps de la república i també persones preses pels seus ideals.

També et pot interessar

stats