Una excavació al cementeri de Gandia revela una fossa comuna amb afusellats de la Guerra Civil

Després de tres anys de recerca, tot apunta que hi hauria fins a 62 cadàvers

La fossa comuna amaga els cossos d'afusellats durant la Guerra Civil. Foto de portada: el cementeri de Gandia (Safor) / À Punt NTC

Les excavacions al cementeri de Gandia (Safor) han deixat al descobert una fossa comuna on hi podria haver fins a 62 cadàvers d'afusellats després de la Guerra Civil. Fa tres anys que van començar les labors de recerca i els primers quatre cossos han aparegut ara. 

Nahuel González, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Gandia, ha explicat que es tracta de “la fossa de víctimes del franquisme a Gandia” perquè “hi ha evidències d’eixida d’orifici” en els ossos. Arantxa Jansen, tècnica d’Arqueoantro, ha indicat que “fins que no se sàpia el primer nivell de cossos, no sabrem la disposició de la fossa”. Segons la direcció, “se situaria per sota de la caseta de nínxols”.

Familiars i associacions han celebrat la troballa després de tres anys buscant-los, perquè ajudarà, segon han dit, “a tancar ferides”. Salvador Sanchis, president de l’Associació de Republicans de la Safor, ha dit que “l’única forma d’acabar amb aquest tema i traure’l, deixar en pau les famílies que estan intentant buscar-los”. Després, “ja veureu com hi ha pau i bon rotllo” ha dit. Una vegada fora de les fosses, les famílies els hi donaran un soterrament digne.

També et pot interessar

stats