Alakazum!, el joc de cartes valencià per a lluitar contra les intrusions culturals

Del mateix creador de La Fallera Calavera, aquest joc plurilingüe posa en valor els trets culturals de la península Ibèrica.

Les il·lustracions d'Alakazum! són d'Esther Mendez, també responsable de la imatge de La Fallera Calavera
Les il·lustracions d'Alakazum! són d'Esther Mendez, també responsable de la imatge de La Fallera Calavera / Zombi Paella

"Halloween! Fast Food! Black Friday! La invasió cultural nord-americana ja ha arribat! Però una bruixa valenciana, una catalana, una gallega, una basca i una andalusa li plantaran cara amb l’ajuda de pocions, sortilegis i… les seues pròpies tradicions!" Aquesta és la presentació d'Alakazum!, el nou joc de taula dissenyat per Enric Aguilar, el jove valencià també responsable de l’exitós La Fallera Calavera.

Alakazum! és un joc de cartes plurilingüe que es basa en els diferents patrimonis culturals de la península Ibèrica, i que valora els trets autòctons davant de la intrusió de costums d’origen nord-americà. Recomanat per a majors de 10 anys i per a grups de 2 a 5 persones, s’obri a un públic més ampli que el de La Fallera Calavera, el qual era eminentment valencià. "Molta gent ens demanava que exportàrem d'alguna manera La Fallera Calavera a altres territoris. Alguns suggerien que el traduïrem, però a mi em semblava estrany que un joc sobre falleres, monleonetes i paella poguera tindre èxit a Badajoz, per exemple, encara que fora en castellà", explica l’autor a À Punt Mèdia. 

La Fallera Calavera, que barrejava l'estètica zombi amb el folklore valencià, va tindre un èxit rotund: més de 20.000 unitats venudes, una ampliació del joc original i, fins i tot, una novel·la que actualment ha arribat a la huitena edició. Fruit d’aquest triomf, Enric Aguilar ha deixat de banda el sector audiovisual, al qual es dedicava fins fa any i mig, i ha fundat la seua pròpia marca editorial, amb què continuar creant jocs de taula i editant jocs d'altres creadors.

També et pot interessar

stats