Alacant construirà enguany la primera sala per a persones amb autisme en un aeroport

L'espai de baixa estimulació, gratuït i de quasi cent metres quadrats, tindrà diverses comoditats per a alleugerar la tensió de passatgers amb TEA

Aeroport Alacant-Elx Miguel Hernández
Imatge de l'aeroport Alacant-Elx Miguel Hernández / Raúl Urbina

La primera sala sensorial específicament dissenyada en un aeroport d'AENA per a alleujar l'espera dels passatgers amb trastorns de l'espectre autista (TEA) estarà construïda abans de finals d'any a les instal·lacions de l'aeroport Alacant-Elx Miguel Hernández, amb una inversió de prop de 240.000 euros.

De quasi cent metres quadrats, aquesta sala gratuïta pionera se situarà en la planta de desembarcaments, al costat de la VIP de l'aeroport de l'Altet. Comptarà amb comoditats per a millorar l'experiència abans del viatge de centenars de passatgers amb TEA, als quals els filtres de seguretat, aglomeracions i multitud de senyals de la terminal causen un estrés que, de vegades, pot arribar a ser insuportable.

Per això, la sala tindrà una zona de baixa estimulació amb jocs lluminosos o tàctils per a xiquets autistes o amb Asperger, i una altra àrea tranquil·la (sala blanca) més dirigida als adults amb aquest trastorn. L'espai comptarà amb una zona per a preparar menjar, bany adaptat, pantalla d'eixida de vols i un telèfon per a contactar amb el personal aeroportuari. L'objectiu és que les construccions estiguen a punt abans que acabe 2023.

Amb 13,2 milions de viatgers el 2022, el d'Alacant-Elx Miguel Hernández és el cinqué aeroport d'Espanya i el primer en ràtio d'usuari amb mobilitat reduïda per passatger, amb 167.000 viatgers amb necessitats especials durant l'últim exercici, segons les dades facilitades per AENA.

Una altra de les iniciatives per a ajudar a aquests usuaris és el distintiu de discapacitats invisibles, que es pot sol·licitar a través de la web d'AENA i que permet al personal aeroportuari identificar immediatament les persones que el porten amb l'objectiu facilitar i millorar la seua experiència. Es tracta d'un distintiu en funcionament des del passat 20 d'abril en onze aeroports espanyols, entre ells el de València i Alacant-Elx.

També et pot interessar

stats