Els ajuntaments amb dessalinitzadores exigeixen a l'estat espanyol que pague les instal·lacions

A la Comunitat Valenciana hi ha cinc i, si no entren en funcionament abans de l'1 de març, hauran de tornar les subvencions.

Dessalinitzadora de Moncofa.
Dessalinitzadora de Moncofa.

O entren en funcionament o hauran de tornar les subvencions europees per valor de 50 milions d'euros que van rebre per a la construcció de les dessalinitzadores. Els ajuntaments de Torrevella, Sagunt, Orpesa, Benicàssim i Moncofa tenen fins a l'1 de març per a decidir-se.

D'aquestes cinc instal·lacions construïdes dins del Pla Aigua dissenyat pel govern de Rodríguez Zapatero, només la de Torrevella està acabada. Però estan paralitzades sobretot per falta de demanda i de clients, ja que el metre cúbic d'aigua dessalinitzada ix molt car als agricultors.

L'alcalde de Moncofa, Wences Alós, ha dit en Les notícies del matí que la dessalinitzadora es posarà en marxa a través d'un acord del ple per aconseguir una tarifa transitòria que els permeta tindre drets d'aigua encara que els consums siguen molt baixos. 

Queda per saber qui hauria de tornar els diners si no es posen en marxa les instal·lacions, si els ajuntaments o l'Estat. Segons Wences Alós, “els ajuntaments creiem que no perquè la derogació del transvasament de l'Ebre és que ens va obligar a firmar aquest conveni totalment irreal”. “Reivindiquem que siga l'Estat qui pague els costos d'amortització de les dessalinitzadores com ja ha fet a Catalunya i Múrcia”, ha afegit. 

La dessalinitzadora de Moncofa es va construir pensant en previsions turístiques a les quals no s'ha arribat.

El cas de Sagunt

De la mateixa opinió és l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, que ha informat també a aquest programa que l'Ajuntament espera un canvi en els termes del conveni firmat amb Acuamed, l'empresa del ministeri que gestiona les dessalinitzadores. Per a Fernández, és injust que els veïns de Sagunt paguen per una aigua que no han de gastar i apunta que el consistori no ha incomplit el conveni sinó que ha sigut “el ministeri, amb una desviació pressupostària important, qui ha incomplit les seues obligacions”. 

La dessalinitzadora de Sagunt es va construir pensant en l'expansió del parc industrial que no ha complit les expectatives.

El cas de Torrevella

Pel que fa a la dessalinitzadora de Torrevella en aquests moments funciona al 40% de la seua capacitat. A finals de 2018, entrava en vigor una nova directriu de la Unió Europea que impedeix que el Ministeri de Transició Ecològica subvencione la dessalinitzadora de Torrevella i estableix que siguen les persones usuàries les qui paguen els costos del procés de dessalinització. Això suposa que cada metre cúbic d'aigua els costarà 60 cèntims. Un dur revés per als regants de la zona, que perdien competitivitat en el sector. 

D’altra banda, l'alcalde d'aquesta localitat del Baix Segura, José Manuel Dolón, denuncia incompliments del ministeri en obres previstes per l'Ajuntament arran d'un cas de corrupció en Acuamed.   

També et pot interessar

stats