Agricultura dicta fins al 6 de juliol mesures de protecció per grip aviària

Prohibeix criar ocells de corral a l'aire lliure en alguns municipis amb zones de risc i els titulars de les explotacions avícoles hauran de reforçar les mesures de bioseguretat per a evitar el contacte amb ocells silvestres

Un ocell en l'Albufera de València
Un ocell en l'Albufera de València / GVA Turisme

La Conselleria d'Agricultura ha establit mesures de bioseguretat específiques davant del brot de grip aviària detectat a València en xatracs, entre les quals s'inclou la prohibició de la cria d'ocells de corral a l'aire lliure en determinats municipis de la Comunitat Valenciana pròxims a zones d'aiguamolls.

Així ho ha disposat en una resolució publicada aquest dijous en el Diari Oficial de la Generalitat, que entrarà en vigor aquest divendres i fins al pròxim 6 de juliol.

Els titulars de les explotacions avícoles dels municipis considerats zones d'especial risc per grip aviària hauran de reforçar les mesures de bioseguretat, especialment les destinades a evitar el contacte amb ocells silvestres, segons la resolució que publica aquest dijous el Diari Oficial de la Generalitat.

La grip o influença aviària altament patògena és una malaltia infecciosa inclosa en la llista del Codi Zoosanitari Internacional de l'Organització Mundial de la Sanitat Animal, davant la qual és obligatori adoptar mesures en les explotacions ramaderes quan s'obté un resultat desfavorable en una anàlisi de risc.

La situació geogràfica de la Comunitat Valenciana respecte a les rutes d'ocells aquàtics migratoris del nord i centre d'Europa, així com la presència d'aiguamolls amb abundància d'ocells silvestres migratoris amb flux variable en aquesta època de l'any, demana actualitzar les mesures de protecció, assenyala la resolució.

D'aquesta manera, durant el mes vinent, hauran de seguir diverses indicacions els establiments de cria d'ocells de corral situades en els municipis declarats zones d'especial risc en l'ordre del Ministeri d'Agricultura de 2006 per la qual es van establir mesures específiques de protecció per la grip aviària.

En aquestes explotacions queda prohibida la cria d'ànecs i oques amb altres espècies d'ocells de corral, la cria d'ocells de corral a l'aire lliure, donar aigua a ocells de corral procedent de depòsits d'aigua als quals puguen accedir ocells silvestres i usar ocells de les ordres Anseriformes i Charadriiformes com a reclam.

També es prohibeix qualsevol concentració d'ocells de corral o un altre tipus d'ocells captius, així com la seua presència en centres de concentració d'animals, com ara certàmens ramaders, mostres, exhibicions i celebracions culturals.

Els depòsits d'aigua situats en l'exterior requerits per motius de benestar animal per a determinats ocells de corral quedaran protegits contra els ocells aquàtics silvestres. Serà obligatori comunicar als serveis veterinaris oficials de manera immediata els focus de malalties i totes les troballes de cadàvers d'ocells silvestres d'espècies aquàtiques.

Municipis d'aplicació

A la província de València, els municipis subjectes a aquestes mesures són Algímia d'Alfara, Quart de les Valls, Benavites, Quartell, Faura, Benifairó de les Valls, Albal, Albalat de la Ribera, Alcàsser, Alfafar, Alfarb, Algemesí, Alginet, Almussafes, Benetússer, Benifaió, Beniparrell, Catarroja, Llocnou de la Corona, Massanassa, Paiporta, Picanya, Picassent, Sedaví, Silla, Sollana, Sueca, Torrent, València, Tavernes de la Valldigna i Benifairó de la Valldigna.

També estan inclosos en Valències els municipis de Simat de la Valldigna, Xeraco, Xeresa, Barx, Pinet, Llutxent, Gandia, Daimús, Guardamar de la Safor, Benirredrà, Bellreguard, Miramar, Almoines, el Real de Gandia, Palma de Gandia, Ròtova, Alfauir, Beniarjó, Beniflà, l'Alqueria de la Comtessa, la Font d'en Carrós, Ador, Canet d'en Berenguer, Sagunt, Petrés, Gilet, Albalat dels Tarongers, Nàquera, Rafelbunyol, el Puig, Massamagrell, la Pobla de Farnals, Massalfassar, Albuixec, Museros, Oliva, Palmera, Rafelcofer, Potries, Piles, Vilallonga i Puçol.

A Alacant estan afectats l'Atzúbia, la Vall de Gallinera, Vall d'Ebo, Pego, Orba, la Vall de Laguar, Tormos, Sagra, el Ràfol d'Almunia, Benimeli, el Verger, els Poblets de la Marina, Ondara, Dénia, Beniarbeig, Sanet i els Negrals, Benidoleig, Pedreguer, Sant Fulgenci, Dolors, Almoradí, Rojals, Guardamar del Segura, Formentera del Segura, Benijòfar, Algorfa, Oriola, Sant Miquel de les Salines, Los Montesinos, Torrevella, Benejússer, el Pilar de la Foradada, Xacarella, Albatera, Callosa de Segura, Catral, Coix, Crevillent, Daia Nova, Daia Vella, Elx, la Granja de Rocamora, Rafal, Sant Isidre, Santa Pola.

S'aplicaran també aquestes mesures als municipis castellonencs d'Alcalà de Xivert, les Coves de Vinromà, Vilanova d'Alcolea, Benlloc, Cabanes, Orpesa, Moncofa, la Vall d'Uixó, Xilxes, la Llosa, Almenara i Torreblanca.

La conselleria, en la seua resolució, explica que l'orde APA2442/2006 estableix l'obligatorietat d'adoptar mesures determinades després d'un resultat desfavorable en una anàlisi de risc de grip aviària.

També et pot interessar

stats