Agost tindrà dues superllunes

Aquesta coincidència, poc habitual, ens permetrà gaudir de la vista més gran i brillant del satèl·lit

Eixida de la lluna darrere de l'ermita de Benaguasil (Camp de Túria)
Eixida de la lluna darrere de l'ermita de Benaguasil (Camp de Túria) / Ramon Calaforra

El mes d’agost ens porta un fenomen poc comú: tindrà dues llunes plenes i ambdues seran superllunes. La primera serà aquest mateix dimarts i la segona, el dijous 31. Aquest dimarts la lluna serà plena a les 20:31 hores, abans d’eixir. La podrem observar una mica més tard, quan serà més fosc, a partir de les 21:30, depenent del punt de la Comunitat Valenciana en què ens trobem.

La superlluna es dona quan el satèl·lit està en el perigeu, és a dir, la seua òrbita està més prop de la Terra i al mateix temps és lluna plena. L’òrbita de la Lluna té forma d’el·lipsi i s’acosta i s’allunya de la Terra mentre gira. El punt més llunyà de l’el·lipsi és l’apogeu, i de mitjana està a uns 405.000 quilòmetres de la Terra, mentre que el punt més pròxim, el perigeu, està a uns 363.300 quilòmetres. Aquesta diferència de més de 40.000 quilòmetres fa que, quan la lluna plena coincideix en el perigeu, llueix lleugerament més brillant i gran que en cap altre punt de la seua òrbita. Per això aquest fenomen s’anomena superlluna. 

Posició de la Lluna durant l'apogeu i el perigeu
Posició de la Lluna durant l'apogeu i el perigeu / Paula García

Tot i que aquest dimecres la lluna ja no serà plena, com que eixirà uns 45 minuts més tard, serà millor dia per a veure-la eixir i gaudir del color taronja que li confereix el fet d’estar mirant-la a través d’una quantitat molt més gran d’atmosfera que quan ja està alta en el cel. A més, encara que no serà superlluna perquè ja no serà plena, la diferència és mínima i demà estarem en ple perigeu. Per tant, continuarà veient-se més gran i brillant que una lluna normal. 

La segona lluna plena del mes, la del 31 d’agost, també serà superlluna. De fet, ho serà una mica més perquè la Lluna estarà 200 quilòmetres més prop de la Terra. 

Als Estats Units hi ha una antiga tradició de posar nom a les superllunes i l’equip d’À Punt Oratge ha demanat idees per a nomenar la superlluna d’aquest dimarts, en el seu compte de Twitter, on també es poden enviar imatges del fenomen. 

També et pot interessar

stats