Policies i guàrdies civils es manifesten a Madrid amb el suport del PP, Vox i Cs
En la protesta contra la reforma de la 'llei mordassa' han participat 20.000 persones segons la delegació de govern i 150.000 segons el sindicat Jupol
Milers d'agents de la Policia i la Guàrdia Civil de tot l'estat espanyol s'han manifestat aquest dissabte a Madrid per a posicionar-se contra la reforma de la llei de seguretat ciutadana, coneguda popularment com a llei mordassa. En concret, l'organització calcula que hi ha hagut uns 150.000 participants, mentre que la delegació del govern en rebaixa el nombre a 20.000.
Jupol, el sindicat majoritari de la policia que ha convocat la protesta, considera que la reforma per part del govern de coalició del PSOE i Unides Podem suposa "un atac frontal a les forces i cossos de seguretat de l'Estat". D'aquesta manera, el sindicat creu que amb la reforma s'intenta "limitar" els agents davant "els violents" i posar el focus delictiu en els policies i guàrdies civils "en comptes d'en els delinqüents".
El portaveu de Jupol, Pablo Pérez, ha destacat aquest dissabte "la unitat" de totes les forces i cossos de seguretat del país en la protesta i ha instat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a atendre les seues reivindicacions i no "trepitjar" els seus drets. Amb el lema "No a la inseguretat ciutadana", els manifestants han denunciat que amb les modificacions plantejades pel govern, "ens sentim més desprotegits que anteriorment perquè es perd el principi d'autoritat i es minva la capacitat operativa al carrer".
Una de les modificacions que preocupa Jupol especialment és que deixe de ser infracció greu la presa i difusió d'imatges de les forces de seguretat, excepte quan aquesta utilització genere "cert" perill per als agents. Segons la Unió, aquest canvi els deixa sense dret a la intimitat perquè, diuen, "permet que els nostres enemics puguen difondre les imatges", la qual cosa posaria "en greu risc" la seua integritat física i la de les seues famílies.
A la manifestació ha acudit finalment el líder del PP, Pablo Casado, la participació del qual estava en l'aire en tindre un acte al matí a Lleó. Allí ha afirmat que "si s'aprova la reforma la portarem immediatament al constitucional". També ha assistit l'alcalde de Madrid i portaveu nacional del PP, José Luis Martínez-Almeida i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Tanmateix, Ayuso sols ha estat uns minuts i no ha participat en la marxa, segons ha assenyalat, per les seues "labors institucionals". El rerefons d'aquesta ràpida aparició està en el pols intern pel control del PP de Madrid, raó per la qual Ayuso i Casado no volien coincidir.
Sí que ha participat, en canvi, el líder de Vox, Santiago Abascal, que ha arribat al crit de "president, president" acompanyat de la cúpula del seu partit amb el secretari general de la formació d'ultradreta, Javier Ortega Smith; el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros; la presidenta del partit a Madrid, Rocío Monasterio, i el president honorífic de la formació, José Antonio Ortega Lara. Abascal ha explicat la seua participació en la marxa per a estar "al costat dels més lleials i més esforçats servidors d'Espanya", i manifestar-se "en contra d'una llei aprovada pel govern al costat de tots els enemics d'Espanya i l'orde constitucional".
Per Ciutadans ha marxat la seua presidenta, Inés Arrimadas, qui ha afirmat que "Sánchez s'està deixant portar pels seus socis, per Bildu, per Podem i per ERC, que, com tots sabem, el que volen és que es desprotegisca la policia i es protegisquen els delinqüents". L'han acompanyada el portaveu de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, i el diputat Miguel Gutiérrez.
Concentració prèvia a València
Com a preludi de la gran manifestació d'aquest dissabte a Madrid, el dimecres passat s'hi van concentrar un centenar d'agents membres de la plataforma No a l'Espanya Insegura a les portes de la delegació del govern a València.
L'agrupació, en què s'integren una trentena de sindicats policials, havia convocat protestes a les delegacions de tot el país per considerar la reforma de la llei de seguretat ciutadana "arbitrària" i per "paréixer que obeeix els interessos dels que volen desprotegir els que han de defensar els ciutadans d'Espanya a canvi d'interessos partidistes".